Grilovaná makrela s česnekem, petrželí a letním salátkem

Čas grilování je v plném proudu a co lepšího kromě pořádného fláku masa na gril, než ryba? Tentokrát je to grilovaná makrela s česnekem a petrželí a k tomu skvělý salát. Na gril můžete přihodit i libovolnou zeleninu...

Ingredience:

Grilovaná makrela

  • 680 g makrely  
  • 80 g česneku
  • 80 g kadeřavé petržele
  • 80 g strouhanky
  • 15 g hrubozrnné soli    
  • 1 lžíce olivového oleje
  • máslo
  • sůl, pepř
  • 5 středních brambor

Na salát

  • 2 ledové saláty
  • 150 g rukoly
  • 4 rajčata
  • 30 g dijonské hořčice
  • 2 lžičky vinného octa
  • 4 dcl oleje

Postup:

  1. Makrelu opláchneme a lehce nasolíme.
  2. Česnek a petržel nasekáme co nejjemněji a smícháme s olivovým olejem a strouhankou.
  3. Směsí naplníme břicho makrely.
  4. Brambory osolíme a zabalíme do alobalu, do kterého jsme vložili i kousek másla. 
  5. Petrželovou směsí také lehce posypeme makrelu i s vrchu a umístíme ji do grilovací mřížky.
  6. Makrelu grilujeme z obou stran cca 8 minut. Brambory nám na grilu zaberou více času (ideální je dát je do rozžhaveného popela a pomalu péct) nebo je můžete upéct do měkka v troubě vyhřáté na 180 °C. 
  7. Makrelu podáváme s lehkým letním salátem a pečenými bramborami.

Salátek

  1. Saláty a rajčata opláchneme a osušíme. Ledový nasekáme na tenké proužky. Rajčata nakrájíme na kostičky.
  2. Hořčici smícháme spolu s octem solí a pepřem, mícháme a postupně přiléváme olej, výsledná zálivka by měla mít emulzní konzistenci. Suroviny musí mít pokojovou teplotu, jinak se vám zálivka srazí.
  3. Ve velké míse promícháme rukolu, ledové saláty, rajčata. Zalejeme zálivkou a promícháme.