Čas grilování je v plném proudu a co lepšího kromě pořádného fláku masa na gril, než ryba? Tentokrát je to grilovaná makrela s česnekem a petrželí a k tomu skvělý salát. Na gril můžete přihodit i libovolnou zeleninu...
Ingredience:
- 680 g makrely
- 80 g česneku
- 80 g kadeřavé petržele
- 80 g strouhanky
- 15 g hrubozrnné soli
- 1 lžíce olivového oleje
- máslo
- sůl, pepř
- 5 středních brambor
Na salát
- 2 ledové saláty
- 150 g rukoly
- 4 rajčata
- 30 g dijonské hořčice
- 2 lžičky vinného octa
- 4 dcl oleje
Postup:
- Makrelu opláchneme a lehce nasolíme.
- Česnek a petržel nasekáme co nejjemněji a smícháme s olivovým olejem a strouhankou.
- Směsí naplníme břicho makrely.
- Brambory osolíme a zabalíme do alobalu, do kterého jsme vložili i kousek másla.
- Petrželovou směsí také lehce posypeme makrelu i s vrchu a umístíme ji do grilovací mřížky.
- Makrelu grilujeme z obou stran cca 8 minut. Brambory nám na grilu zaberou více času (ideální je dát je do rozžhaveného popela a pomalu péct) nebo je můžete upéct do měkka v troubě vyhřáté na 180 °C.
- Makrelu podáváme s lehkým letním salátem a pečenými bramborami.
Salátek
- Saláty a rajčata opláchneme a osušíme. Ledový nasekáme na tenké proužky. Rajčata nakrájíme na kostičky.
- Hořčici smícháme spolu s octem solí a pepřem, mícháme a postupně přiléváme olej, výsledná zálivka by měla mít emulzní konzistenci. Suroviny musí mít pokojovou teplotu, jinak se vám zálivka srazí.
- Ve velké míse promícháme rukolu, ledové saláty, rajčata. Zalejeme zálivkou a promícháme.