Bio maso má zelenou

Spotřeba masa v posledních letech výrazně stoupla, jelikož je v dnešní době také mnohem dostupnější. Předem je potřeba upozornit, že často s jeho nižší cenou klesá i kvalita. Jaké maso je tedy to nejlepší? Prozradíme vám, proč je dobré podporovat, kupovat a jíst kvalitní, nejlépe bio maso.

Kvalitní maso se vyplatí

Kvalitní maso sa vyplatí

Kvalita a chuť masa se odvíjí od několika základních faktorů. Jedním z nich je nepochybně zpracování, skladování a doba zrání masa. Celková kvalita je ale ovlivněna již na samém začátku, tedy během počátečního vývoje a života zvířete.

Maso chceme samozřejmě co nejkvalitnější, proto je potřeba si o jeho původu zjistit co nejvíc informací a raději zainvestovat, aby byl prožitek z jídla maximální. Zvířata chovaná pro maso se během celého života vykrmují, a proto by se mělo dbát jak na složení krmiva, tak i na prostor, ve kterém žijí. V České republice jsou naštěstí přísná pravidla pro chov zvířat, ale nejčastěji se setkáváme s masem z velkochovů, tedy tím, které bývá nejlevnější a nejprodávanější.

Proč jíst bio maso?

Ekologické hospodářství nabízí rozhodně mnohem víc pozitiv než klasický velkochov, a to především proto, že se řídí přísnými pravidly. Prvním z nich je prostor, ve kterém zvířata žijí a kde mají možnost pohybu, což se poté projeví na objemu svalové hmoty a samozřejmě tak zvýší kvalitu masa. Zvířata nejsou stresována, nemusí stát na místě a mohou se volně pást. Vyžadují proto větší část půdy, ale díky tomu nejsou tolik náchylná k případným nemocem. Hospodářská zvířata ve velkochovech jsou kvůli nemocem často krmena léky, dále prášky proti parazitům, růstovými hormony a dalšími léčivy. Vše zmíněné se odráží v kvalitě masa, které konzumujeme. Vzhledem k péči, které se dostává zvířatům v ekologickém hospodářství nejen ze strany hospodářů, ale i ze strany veterinářů, bývají zvířata mnohem zdravější. Častá „vodnatost“ masa, kterou znáte ze supermarketů, bývá způsobena především stresovým hormonem. Pokud je zvíře chováno v nepřiměřených podmínkách, mnohem víc se stresuje, proto nepodceňujte původ vašeho budoucího steaku. Maso, které pochází z ekofarmy, je mnohem pevnější, šťavnatější a má výraznější chuť. To už za ten kvalitní steak stojí, ne?