Maso na steak: jak ho vybrat?

Už víte, jak maso na steak správně připravit, ale jak ho vůbec vybrat a nakoupit? Přeci jen to není úplně levná záležitost, a zjistit až doma, že máte nevhodný kus masa? Lepší je tomu předejít. Máme pro vás 7 tipů, které oceníte, až pro svůj steak vyrazíte do obchodu.

Maso na steak

Maso na steak

Obecně se dá říci, že steaky jsou větší kusy masa, nejčastěji hovězího. Steakem však nazýváme i řez lososa, tuňáka, či kuřecího masa. Pravé hovězí steaky se vyznačují svou křehkostí a šťavnatostí. Dělí se podle toho, ze které části jsou odříznuty. Steakové maso by se mělo hned po jatkách vakuově zabalit a zrát zhruba 3 týdny při 0 ° C, protože čerstvé maso je v porovnání s vyzrálým mnohem tužší a nemá tu správnou chuť, jakou by steak měl mít.

1. Vybírejte svůj kus masa ještě PŘED návštěvou řeznictví nebo obchodu. Předem si rozmyslete, co od steaku očekáváte, jak a s čím ho budete připravovat. Bude z hovězího, vepřového, kuřecího nebo rybího masa? Mějte jasno aspoň v tom, kolik za maso hodláte utratit, kolik ho budete potřebovat a jak ho chcete připravit. Chystáte se udělat přepychový, ale jednoduchý steak bez zbytečných příkras? Volte ideálně svíčkovou (tenderloin), maso ze hřbetu (sirloin) nebo kýty (rump steak) či vepřovou panenku. Nebo chcete udělat prorostlejší kus se spoustou omáček a příloh? Pak koupíte pravděpodobně krkovičku nebo vysoký roštěnec (rib eye). Obě varianty nabízí tzv. T-bone steak.

2. Nechte si poradit. Ať už máte jasnou představu o večerním menu nebo trochu tápete, nebojte se zeptat řezníka, jaký kus masa zvolit. Je to ten správný člověk, který vám erudovaně poradí, protože má pravděpodobně mnohem delší praxi ve výběru masa než vy. Koneckonců třeba díky jeho radě ušetříte trochu peněz.

3. Poznejte své maso. Naučte se rozlišovat, který kus masa pochází z jaké části zvířete. To vám nákup masa výrazně usnadní. A ještě si popovídáte na úrovni s řezníkem.

4. Dejte přednost pultovému prodeji před baleným masem. Jedině tak si můžete nechat poradit od prodávajícího. Poproste ho, aby vám vybrané maso na steak dovolil vzít do ruky.

5. Zhodnoťte své maso. Podívejte se na obě strany kusu masa nebo ryby, jestli na něm nejsou hnědé tečky nebo nedejbože nazelenalá místa. Přičichněte si k němu. Zjistěte, jestli maso není oslizlé a lepkavé. Hovězí z krav pasoucích se venku má vždy tmavší barvu než to z krav krmených obilím. Navíc takové maso během dne získává stále tmavší, až nahnědlou barvu, ve které skoro žlutě svítí tuk. Tím se nenechte odradit, může to být ten pravý kus pro vás. Každopádně se zajímejte o to, odkud maso pochází, kdy bylo zvíře poraženo, jak bylo krmeno, kde žilo a co se dělo s masem, než dorazilo na pult.

6. Důvěřuj, ale prověřuj. Pokud už kupujete balené maso na steak, dobře si prohlédněte obal a přečtěte informace na něm. Vidíte uvnitř kapky vody? Je obal jakkoli poškozený? Maso nevypadá čerstvě, přestože doba spotřeby ještě zdaleka neuplynula? Vyhněte se mu obloukem a upozorněte obsluhu obchodu.

7. Preferujte mramor. Tukem prorostlé (mramorované) maso je správnou volbou. Tenké linie a skvrnky tuku ve svalovině masa mu dávají tu správnou lahodnou chuť a šťavnatost.