Chřest - víte, že si na něm pochutnávali už před naším letopočtem? Chřest má lečivé účinky, je bohatý na draslík, je nízkokalorický a velmi chutný. Vyzkoušíte smažené zmrzlinové kuličky plněné chřestem?
Ingredience:
- 8 stonků zeleného chřestu
- 500 g vanilkové zmrzliny
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžíce másla
- olej
- panko strouhanka na obalení
- 2 vejce
- 50 g hladké mouky
Postup:
Chřest necháme zblanšírovat v rozvaru (máslo, cukr, sůl, voda). Zchladíme, odřízneme špičky a zbytek jemně posekáme. Nabereme zmrzlinu lžící do půlky, vložíme trochu nasekaného chřestu a tahem lžící dokončíme zmrzlinovou kuličku. Vytvoříme si hladké těstíčko z rozšlehaných vajec a hladké mouky. Zmrzlinové koule v něm obalíme, poté obalíme ve strouhance a dáme zamrazit/zatuhnout. Kuličky smažíme ve větším množství oleje.
Domácí zmrzlina:
Vanilkové lusky si rozřízneme na polovinu po délce. Semínka vyškrábeme a dáme do mísy. K vanilce přidáme cukr a přilijeme sladkou smetanu. Všechno dobře promícháme a vyšleháme na polotuhou hmotu. Hmotu dáme do mrazničky a na 4 hodinky a cca po pulhodince promícháme vidličkou, aby se nám nedělali ledové krystalky.