Z důvodu vylepšování skladu a zrychlení odbavování všech objednávek bude od soboty 30.5.2020 do středy 3.6.2020 probíhat rekonstrukce skladu a velká inventura. Během této doby nebude možné na našem e-shopu nic objednávat

Recept - Vánočka mojí maminky

Kromě kapra a stromečku je to právě voňavá vánočka plná rozinek a mandlí, která do českých domovů přináší pohádkovou vánoční atmosféru. Proto by na svátečním stole rozhodně neměla chybět. Pletení vánočky má u nás dlouholetou tradici, která začala už ve 14. století, tehdy se vánočce říkalo také štědrovka, calta nebo pleténka.

Největší vánočka, která kdy na území Česka byla upečená, vážila úctyhodné čtyři metráky a padlo na ní dvě stě kilo mouky, čtyři kila kvasnic, tři sta vajec a čtyři kila rozinek. My vám přinášíme recept na vánočku menší, ale minimálně stejně lahodný kousek.

Suroviny - 1 vánočka:

Recept na vánočku

  •  40 g droždí
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 50 ml mléka
  • 800 g polohrubé mouky
  • 100 g mandlí
  • 150 g másla
  • 1 celé vejce
  • 4 žloutky
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • ½ lžičky soli
  • 150 g krupicového cukru
  • 100 g rozinek namočených v rumu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • vejce na potření
  • máslo na vymazání
  • mandlové plátky a moučkový cukr na posypání

Postup: 

1. Droždí rozdrobte do velké mísy. Přidejte lžíci krupicového cukru a rozpusťte ve vlažném mléce. Rozmíchejte do řídké kašičky. Přimíchejte 500 g polohrubé mouky a zadělejte těsto. Mísu zakryjte a dejte na teplejší místo, aby těsto vykynulo.

2. Mezitím mandle spařte horkou vodou a odstraňte slupku. Nechte trochu vychladnout a pak je nastrouhejte.

3. Do vykynutého těsta přidejte rozehřáté máslo, celé vejce, žloutky, citronovou kůru, sůl, cukr, strouhané mandle, rozinky a zbytek mouky. Vypracujte těsto a dejte jej opět kynout.

4. Jakmile těsto vykyne, rozdělte ho na devět stejných částí (z nich vyválejte prameny) a do jedné vmíchejte mletou skořici.

5. Pletení vánočky začněte takto. Nejprve ze čtyř pramenů spleťte dolní část, pak ze tří (přičemž prostřední pramen bude barevný se skořicí) upleťte klasický copánek a položte ho na spodní část, a na konec na vrchní část vánočky stočte zbývající dva prameny. Vánočku potřete rozšlehaným vejcem a přeneste na plech vymazaný máslem. Posypte mandlovými plátky a nechte ještě asi 20 minut vykynout. Před pečením spíchněte pletence šikmo proti sobě špejlemi – zabráníte tak tomu, aby se vánočka při pečení rozpadla.

6. Vánočka se  pečte v troubě rozehřáté na 200 °C 10 minut, pak teplotu snižte na 170 °C a pečte ještě asi 40 minut. Horkou vánočku posypte moučkovým cukrem.