Jogurtový koláč s meruňkami

Ovocné koláče nesmí během letních měsíců chybět na žádném stole. Vždyť co může být lepší, než sklidit plody své několikaměsíční práce a z otrhaného ovoce si upéct vláčný a chutný koláč. Stejně dobře jako meruňky vám na jogurtový koláč poslouží také rybíz, borůvky nebo švestky.

Ingredience na jogurtový koláč

Na těsto

Jogurtový koláč s meruňkami

  • 300 g bílého (smetanového) jogurtu
  • 350 g žitné polohrubé mouky
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 80 g másla
  • 2 hrnky nakrájených meruněk
  • 1 balení kypřícího prášku do pečiva
  • pečící papír

Na drobenku

  • 300 g hrubé mouky
  • 150 g tmavého třtinového cukru
  • 120 g másla
  • 1 žloutek

Postup

1. Cukr a vejce vyšlehejte do pěny. 
2. Přidejte rozpuštěné máslo a jogurt a dobře promíchejte.
3. Do směsi pozvolna přisypte mouku a prášek do pečiva.
4. Těsto vlijte do zapékací formy vystlané pečícím papírem.
5. Předehřejte troubu na 180 °C.
6. Ve šlehači si připravte drobenku. Změklé máslo, mouku, třtinový cukr a žloutek rozmělněte šlehačem.
7. Na těsto naskládejte nakrájené meruňky a posypte drobenkou.
8. Dejte péct na 35 až 40 minut.