Ovocné koláče nesmí během letních měsíců chybět na žádném stole. Vždyť co může být lepší, než sklidit plody své několikaměsíční práce a z otrhaného ovoce si upéct vláčný a chutný koláč. Stejně dobře jako meruňky vám na jogurtový koláč poslouží také rybíz, borůvky nebo švestky.
Ingredience na jogurtový koláč
Na těsto
- 300 g bílého (smetanového) jogurtu
- 350 g žitné polohrubé mouky
- 200 g krupicového cukru
- 1 vejce
- 80 g másla
- 2 hrnky nakrájených meruněk
- 1 balení kypřícího prášku do pečiva
- pečící papír
Na drobenku
- 300 g hrubé mouky
- 150 g tmavého třtinového cukru
- 120 g másla
- 1 žloutek
Postup
1. Cukr a vejce vyšlehejte do pěny.
2. Přidejte rozpuštěné máslo a jogurt a dobře promíchejte.
3. Do směsi pozvolna přisypte mouku a prášek do pečiva.
4. Těsto vlijte do zapékací formy vystlané pečícím papírem.
5. Předehřejte troubu na 180 °C.
6. Ve šlehači si připravte drobenku. Změklé máslo, mouku, třtinový cukr a žloutek rozmělněte šlehačem.
7. Na těsto naskládejte nakrájené meruňky a posypte drobenkou.
8. Dejte péct na 35 až 40 minut.