Focaccia: dokonalá chuť Itálie!

Focaccia - tradiční ‚chléb chudých‘ je dnes oblíbenou pochoutkou nejen v Itálii, ale vychutnat si jí můžete i v luxusních restauracích po celém světě. Důvod je na první ochutnání zřejmý, v jednoduchosti se totiž skrývá dokonalá chuť. Těsto je na přípravu velmi jednoduché, ochucované pouze solí, bylinkami, olivami nebo sušenými rajčaty. Bez čeho se ale pravá italská focaccia neobejde, je lahodný olivový olej, kterým Italové rozhodně nešetří.

Jak vybrat ten správný olivový olej?

Focaccia

Olivový olej, nazývaný také jako tekutý zázrak, je jednou z nejzdravějších surovin na světě. Obsahuje totiž vysoké množství mono-nenasycených mastných kyselin a vitamínu E. Na trhu je celá řada dostupných olivových olejů, nejkvalitnější z nich jsou extra panenské.
Ten je získáván z oliv lisovaných za studena (při teplotách do 50°) a podmínkách, které neovlivní jeho vlastnosti a delikátní chuť. Olivy se očistí a rozemelou, takto zpracované se dostanou do lisů, kde z nich vzniká olej, který je pak přefiltrován a plní se do lahví. Na výrobu 1 litru olivového oleje se spotřebuje 5 až 7 kilogramů oliv. Kvalitní olej se vyznačuje tím, že se nepoužívá žádná chemie a jeho kyselost nesmí překročit 0,8 %. To je maximální povolená hranice.

Recept - pravá italská focaccia

  1. V míse smícháme vlažnou vodu a droždí. Postupně přisypáváme mouku, až vznikne hladké těsto.
  2. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme odstát v teple, aby těsto řádně nakynulo. Až bude těsto nakynuté, vypracujeme z něj dva bochánky, ze kterých pak rukou vytvoříme dvě silnější placky.
  3. Vzniklé placky polijeme olivovým olejem, posypeme mořskou solí, rukama rozetřeme a promačkáme, aby se olej spojil se solí 
a s těstem.
  4. Placky dáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě 
10-12 minut na 220-250°.
  5. Poté je necháme vychladnout a podáváme s miskou olivového oleje. Dobrou chuť.

Tip: Upečte domácí chléb jako od profíka.