Fazolové brownies s avokádovým krémem

Dnes zase ze zdravějšího (vegetariánského) soudku. Vyzkoušejte fazolové brownies s avokádovým krémem, jako obměnu těch klasických čokoládových. Třeba se vám tak i povede dostat nějakou (někdy) opomíjenou luštěninu do zapřísáhlých odpůrců a fazolové brownies to tak moho změnit!

Ingredience na 16 kusů:

Fazolové brownies

  • 1 konzerva sterilovaných červených fazolí (důkladně proprat)
  • 15 g holandského kakaa
  • 70 g celozrnné hladké mouky
  • 1/2 kypřícího prášku bez fosfátů
  • 6 lžic medu
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • špetka skořice
  • špetka soli
  • kousky kvalitní čokolády a vlašských ořechů
  • 2 banány
  • 1 zralé avokádo
  • 1 lžička limetkové šťávy
  • sirup z agáve dle chuti

Postup na fazolové brownies:

1) Fazole pečlivě propereme ve studené vodě, rozmačkáme do hladké hmoty a přidáme všechny ostatní ingredience, kromě kousků čokolády a vlašských ořechů.
2) Do této hotové směsi přidáme ještě kousky čokolády a vlašských ořechů.
3) Formu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou, krupicí nebo kokosem.
5) Celou směs rozprostřeme pomocí stěrky a pečeme v předem předehřáté troubě na 170°C zhruba 20 - 30 min.
6) Na avokádový krém - avokádo a banány rozmačkáme a dochutíme dle chuti limetkovou šťávou a sirupem z agáve

iStock-539842586

Kalorické, nutriční hodnoty a živiny:

Zdroj: Celysvet.cz 

 
Parametr na 100g DDM (100 g)
Voda 11.71 g    
Energetická hodnota 336 kcal 16.8 %
Energetická hodnota 1407 kJ 0.0 %
Bílkoviny 21.11 g 46.9 %
Tuk 1.18 g 1.7 %
Minerální soli 3.75 g 62.5 %
Sacharidy 62.25 g 27.1 %
Vláknina 24.9 g 103.8 %
Vápník 173 mg 17.3 %
Železo 7.73 mg 42.9 %
Hořčík 183 mg 45.8 %
Fosfor 445 mg 44.5 %
Draslík 1542 mg 32.8 %
Sodík 12 mg 0.5 %
Zinek 2.81 mg 18.7 %
Měď 0.635 mg 31.8 %
Mangan 1.278 mg 63.9 %
Selen 12.8 µg 18.3 %
Vitamin B1 (tiamin) 0.743 mg 49.5 %
Vitamin B2 (riboflavin) 0.207 mg 12.2 %
Vitamin B3 (niacin) 1.342 mg 6.7 %
Vitamin B5 (kyselina pantotenová) 0.729 mg 7.3 %
Vitamín B6 (pyridoxal) 0.439 mg 22.0 %
Vitamín B9 (kyselina listová, folát) 386 µg 96.5 %
Vitamín B9 (potravinářský folát) 386 µg    
Vitamín B9 (stravovací ekvivalent folátu) 386 µg    
Nasycené mastné kyseliny 0.304 g 1.5 %
Mononenasycené mastné kyseliny 0.102 g    
Polynenasycené mastné kyseliny 0.507 g    
Poměrná hmotnost 215 g šálek (250ml)  

Pozn.: MJ (IU) - mezinárodní jednotka;
µg (mikrogram) - miliontina gramu;
mg (miligram) - tisícina gramu
DDM (GDA) - doporučené denní množství energie a živin
pro průměrného člověka (denní příjem 2000 kcal)