E-pralinkarna.cz? Dnes rozhovor s majitelkou Eliškou Němcovou!

Dnes přinášíme rozhovor s Eliškou Němcovou, majitelkou a cukrářkou z e-pralinkarna.cz.  

Eliška vystudovala vysokou školu ekonomického směru, ale láska k čokoládě byla silnější, a proto se začala specializovat na práci s čokoládou. V roce 2015 založila firmu na výrobu pralinek, kterou můžete potkat na pražských i mimopražských festivalech, farmářských trzích nebo si objednat na eshopu www.e-pralinkarna.cz. Eliška zastává koncept, že gastronomie i cukrářství se den ode dne posouvá kupředu, ale základ je stále stejný – vyrábět s láskou. To vše se odráží jak na její výrobě, tak na vedení kurzů vaření a workshopů.

Na e-pralinkarna.cz seženete pralinky, lanýže, lízátka, dorty, i ty svatební, bonboniéry, tabulkové čokolády či sladké bary, nejen na zakázku. A nyní k samotnému rozhovoru:-).

bonboniéra-eliška-němcová-e1505217717537

Úplně první otázka, jak jsi se vlastně dostala k pralinkám?

Miluji čokoládu a sladké obecně. V začátcích jsem se chtěla od ostatních nabízejících odlišit a pralinky jsem nikde neviděla, tak jsem si řekla, že to zkusím.

Co vše toto podnikání vůbec obnáší?

Výroba pralinek není těžká záležitost. Je zde však důležité dodržet technologické postupy a naučit se s čokoládou správně pracovat.

Na co jsi narazila jako na problém?

Obecně podnikat v gastronomii je velmi obtížné. Je zde kladeno mnoho požadavků od hygieny, musíte mít správné živnostenské oprávnění nebo kvalifikovaný zástup a podobně.

Co všechno nabízíš za produkty a dobroty?

Začínala jsem pouze s pralinkami (www.e-pralinkarna.cz) v současné době už je nabídka rozšířená a nabízím na zakázku dorty, svatby, menší druhy cateringu a závozy do cukráren/kaváren.

Na co primárně kladeš důraz?

Důraz je kladen hlavně na výběr kvalitních surovin, a to že se stále jedná o ruční práci.

lízátka-eliška-němcová-

Je podle tebe důležité účastnit se gastro akcí a festivalů s e-pralinkarna.cz?

Myslím si, že ano, ale záleží kde. V Praze je to forma propagace a pro mě velmi důležité spojení s koncovým zákazníkem. Mám zde možnost téměř okamžité zpětné reakce, která je pro mě velmi důležitá.

Co bys poradila začínajícím?

Určitě, aby do toho nešli po hlavě. Většina kolegů jsou stejně jako já, vášnivý cukráři, pekaři a kuchaři, kteří z koníčka udělali profesi. Bohužel je zde potřeba více vzdělání a informací. Takže bych na začátku doporučila nastudovat si veškeré požadavky a kritéria, které jsou v tomto podnikání potřeba splňovat. Potom si vytvořila business plán a jestli začátečník bude i po tom všem stejný nadšenec, tak bych se do toho vrhla :-).

Jaké jsou největší problémy s personálem?

Momentálně mám pouze brigádníky, ale i s nimi bývají problémy. Největší kámen úrazu bývá, že člověk není stejně nadšený pro věc a podle toho vypadá výsledek. Je to pro něj pouze práce, kterou si přišel odvést. Momentálně jsem však obklopena fantastickým týmem, takže tyto problémy zde nehrozí.

Vzděláváš se nějak dále?

Vzdělání je potřeba neustále. Tak jako celá gastronomie i cukrařina jde stále dopředu, i když pomaleji. Snažím se hledat nové inspirace a novinky na zahraničních portálech, chodit na kurzy a školení…

Jaké trendy nyní vnímáš co se týče jídel a kuchyně?

Myslím že se celkově kuchyně začíná vracet k základním surovinám. Dbá se více na kvalitu a postup výroby. Odkud suroviny pocházejí a jak jsou zpracovávané.

Jak se stavíš k trendům bez lepku, bez laktózy, veganství či raw stravě?

Je to samozřejmě určitý trend. Mě osobně lepek nedělá nejlépe, takže se snažím jeho konzumaci omezovat. Bohužel co se týká toho mého sortimentu, nemohu se zavděčit všem. Pralinky jsou přirozené bezlepkové, to samé makronky. Zbytek nabídky je však postaven na tradičních cukrářských surovinách a to máslo, cukr, mouka.

Kde bereš inspiraci?

Většinou v zahraničí. Ať už na internetu, nebo zážitky spojené z cestování.

Co považuješ za svůj "majstr" štich?

Z pralinek je to určitě levandulový lanýžek a mléčná pralinka s karamelizovaným oříškem.

Co bys chtěla vyzkoušet a naopak co bys nikdy neochutnala?

Já tvrdím, že vyzkoušet se má vše. Nejsem však příznivec hmyzu.

Co tě nabíjí v evidentně hektickém a stresujícím životě?

Zpětná vazba od zákazníků. Není lepší pocit, než  když vidíte rozzářené oči při předání dortu, děkovnou sms za objednávku, nebo když se na stánku zákazník vrací a kupuje si další dortík.

nugát-s-karamelem-eliška-němcová-

Jaká je tvoje nejoblíbenější restaurace?

Celkově mám ráda síť restaurací Ambiente.

Děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho štěstí v dalším podnikání!