K’nafeh – libanonský slaďoučký dezert, vyzkoušíte?

Oblíbený libanonský (ale připravují jej v různých variantách i v Řecku, Turecku, Iránu či Bosně), trošku sladší:-)), jak je u této kuchyně obvyklé, sýrový dezert s pistáciemi. Seznamte! K'nafeh.

Ingredience:

Knafeh

  • 500 ml mléka
  • 500 ml smetany 31%
  • 20 g cukru krupice
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 10 ml pomerančové vody z květů nebo růžové vody
  • 500 g ricotty
  • 450 g kadaif nudlí
  • 125 g másla
  • 250 ml sirupu (viz níže)
  • 160 g nasekaných nesolených loupaných pistácií

Postup:

1. Nechte přepustit máslo.

2. Smíchejte mléko, smetanu, cukr a škrob a zahřívejte dokud se cukr nerozpustí.

3. Když jde směs do varu, přidejte růžovou nebo pomerančovou vodu a svařte až se směs zahustí.

4. Sundejte z ohně a nechte vychladnout v míse se studenou vodou.

5. Předehřejte troubu na 175°C.

6. Kadaif nudle rozdrťe na zrnka o velikosti rýžového zrna. Jemnost záleží na vkusu, zvyku kuchaře.

7. Nudle prolijte přepuštěným máslem (zcezeným) a promíchejte ručně tak, aby nudličky byly rovnoměrně obalené máslem.

8. Polovinu nudlí rozprostřete na dno pečícího plechu, vystlaného papírem na pečení, a stlačte dlaní i na okraje. Rozprostřete směs a ricottu na nudle a setřeste. Na vrch ricotty dejte zbývající polovinu nudliček a mírně stlačte.

9. K'nafeh pečte do zlatova, cca 1 hodinu až 1 a ½ hodiny.

Sirup - cca 2 šálky

  • 500 g cukru
  • 250 ml vody
  • 10 ml citrónové šťávy
  • 10 ml růžové vody

1. Vše smíchejte a svařte na konzistenci sirupu.

2. Vyndejte upečený knafeh z trouby a ihned ho zalijte sirupem.

3. Na vrch nasypte podrcené pistácie.