Kdo by neměl rád krásně vypečená vepřová žebírka? Vepřová žebírka jsou často nedoceněná, přitom jsou lahodná a finančně nás příliš nezatíží. Naše vepřová žebírka jsou ideální občerstvení na pánskou jízdu, s extra ostrou omáčkou! A pro odlehčení jsme si připravili i salát coleslaw, taak jak se s ním můžete setkat na kurzu vaření v Chefparade. A určitě si k nim dejte i pořádně vychlazené pivko!
Recept na Křehká vepřová žebírka z s ostrou javorovou omáčkou
Ingredience:
• 4 lžíce hnědého cukru
• 1 ½ lžíce uzeného chilli
• 1 ½ lžíce dijonské hořčice
• 1 ½ lžíce chilli prášku
Ostrá javorová omáčka:
• 4 rozpůlená rajčata
• 1 cibule
• 8 stroužků česneku
• 2 lžíce pyré z chilli papriček chipotle
• 100 g pyré z tamarindu
• 2 lžíce hnědého cukru
• 4 lžíce javorového sirupu
• 1 ½ lžičky jablečného octa
• 1 lžička soli
Postup:
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. V míse smícháme cukr a koření, směs rozetřeme po povrchu žebírek. Vepřová žebírka vložíme na rošt do pekáče a na dno vlijeme vodu. Důkladně přikryjeme alobalem a pečeme 2 hodiny, nebo až se maso začne rozpadat. Tekutinu ze dna odstraníme.
Mezitím uděláme omáčku – rajčata a cibuli dáme na pečící plech a pečeme asi 6-8 minut, dokud nebude zelenina zcela opečená. Česnek dáme nasucho na pánev a restujeme na středním plameni až do černa . Dáme do mixéru spolu s cibulí, rajčaty a zbylými ingrediencemi . Přidáme 2 lžíce vody a rozmixujeme, dokud směs nebude krémová. Přelijeme do mísy.
Před podáváním nastavíme troubu na grill. Vložíme vepřová žebírka a obracíme každé 3-4 minuty a zároveň potíráme marinádou, dokud žebra nezezlátnou.
Salát Coleslaw
Ingredience:
• ½ hlávky zelí
• jednu mrkev
• nadrobno nakrájená 1 malá cibule
• 2 řapíky celeru
• 4 lžíce majonézy
• šťáva z ½ citronu
• sůl a pepř
Postup:
Najemno nakrouhejte ½ hlávky zelí a jednu mrkev. Přidejte nadrobno nakrájenou 1 malou cibuli a 2 řapíky celeru. Smíchejte se 4 lžícemi majonézy, šťávou z ½ citronu a podle chuti osolte a opepřete.