Steak s chimichurri

V zimních měsících je vhodné zvýšit příjem rostlinných tuků a bílkovin, které nejen, že vám lépe pomůžou zvládnout stres, ale také vás nadopují energií. Dopřejte si proto dostatečné množství sýrů, vajec, ořechů, řeckých jogurtů, olivového nebo kokosového oleje, ale také hovězích steaků, (jako je náš steak s chimichurri omáčkou). Ty jsou bohaté zejména na vitamín B12 a železo, látky, bez kterých by se naše tělo neobešlo. Dejte si steak s chimichurri omáčkou.

Steakem proti virózám a špatné náladě

Hanger steak

Každý z nás se občas cítí unavený, nic se mu nechce, pracovní výkony v důsledku nedostatečné energie klesají a špatná nálada se tím jen prohlubuje.  Máme pro vás řešení. Dejte si pořádně propečený steak a uvidíte, jak se nálada rázem promění. Proč tomu tak je?

Hovězí maso (třeba steak s chimichurri omáčkou) je významným zdrojem plnohodnotných bílkovin neboli proteinů. Ty jsou základním stavebním kamenem lidského těla a pro člověka nepostradatelnou živinou. Bílkoviny jsou také součástí imunitního systému a jejich nedostatek může způsobit větší náchylnost k virózám a vůbec k rozvoji infekčních onemocnění. Obzvlášť v zimních měsících není na škodu hovězí steak do jídelníčku častěji zařadit a díky tomu zvítězit nad všudypřítomnými bacily.

Vysoký obsah železa v hovězím masu hraje pro člověka stejně významnou roli jako bílkoviny. Železo je nezbytně důležitá minerální látka, které v lidském těle ovlivňuje výkonnost, zvyšuje odolnost vůči nemocem, má pozitivní vliv na pokožku a v neposlední řadě ovlivňuje růst tkání. Nedostatek železe v těle, může dokonce vést až k anémii neboli chudokrevnosti. Nemoc, která je poměrně častá a projevuje se únavou, bledou barvou pleti, občasnými závratěmi nebo bolestí hlavy. Z toho vyplývá, že nedostatek železa není radno podceňovat!

Hovězí maso obsahuje i další užitečné látky, a to zinek, selen, kyselinu listovou a vitamíny skupiny B, hlavně vitamínu B12. U toho se zastavme. O vitamínu B12, se k velké nelibosti vegetariánů a veganů, říká že je plnohodnotný a dobře vstřebatelný zdroj, který můžeme nalézt pouze v potravinách živočišného původu. V rostlinných potravinách se téměř nevyskytuje a vegani jej doplňují především z fermentovaných rostlinných produktů. Bez něj by se totiž neobešli. A k čemu je dobrý? Vitamín B posiluje kosti a působí jako prevence proti vzniku osteoporózy, zlepšuje paměť a schopnost koncentrace, podporuje trávení i nervový systém a také působí preventivně proti onemocněním srdce.

Proč jíst hovězí maso nejen v zimě?

Propečení steaku

Proč si dát steak s chimichurri?

6x protože:

v libovém hovězím masu je obsaženo průměrně 24 % bílkovin / 100 gramů
• obsahuje pouze 5 – 7 % tuku / 100 gramů
• významnou složkou hovězího masa je i kyselina linolová, která pomáhá k tvorbě optimální rovnováhy mezi svalovou a tukovou hmotou
libový kousek hovězího má méně cholesterolu než drůběží stehno s kůží
• látky v něm obsažené pozitivně ovlivňují mysl, jak naše tělo nakrmíme, tak se nám odmění, v tomto případě přílivem energie a lehkostí myšlení
• dá se připravit na nespočet možností. V létě se skvěle hodí na grilování s přáteli nebo pro přípravu thajského salátu, v zimě vás zahřejí hovězí líčka po Burgundsku, stejně jako hovězí steak s pikantní chimichurri omáčkou

 

Hovězí steak s chimichurri omáčkou

Hovězí steak s chimichurri omáčkou

Šťavnaté maso, bylinky a výrazná pikantní chuť je jasná volba pro mrazivé zimní večery! Zapomeňte na splíny a nechte se unášet temperamentními rytmy latinské ameriky. Chimichurri je omáčka plná chutí bylinek pocházející s Argentiny, která se tradičně podává ke steakům. Skvěle se hodí i k rybám nebo kuřecímu masu.

Suroviny na steak s chimichurri omáčkou:

• velkou hrst nasekané hladkolisté petrželky
• 1 lžíci nasekaného čerstvého oregana
• 2 lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu
• 1 zarovnanou lžičku mleté uzené papriky
• 1/2 lžičky drceného sušeného chilli
• 1 stroužek česneku, drcený
• 1 bobkový list
• 3 lžíce červeného vinného octa
• 3 lžíce olivového oleje
• mořská sůl a čerstvě mletý pepř

Připravte si také:

• 1 kg hovězího nízkého roštěnce, v celku
• 1 lžíce olivového oleje
• 300 g hrubé soli a čerstvě drcený pepř

Nyní se do toho můžeme pustit:

1. Nakrájejte steak na silné plátky a poté je nakrájejte na menší medailonky. Připravte si kovové špízy a naplocho je na ně napíchejte, poté potřete olivovým olejem. Vyskládejte špízy na plech, kompletně zasypte hrubou solí a dejte na hodinu chladit.
2. V mixéru promíchejte všechny přísady na chimichurri, až vznikne hrubší pasta, podle potřeby dochuťte a dejte do chladu.
3. Maso očistěte od soli a osušte papírovými utěrkami. Na rozpálené grilovací pánvi nebo grilu opékejte po každé straně 7 minut, pokud máte rádi medium propečení, v případě, že ne, opékejte delší nebo kratší dobu.
4. Na závěr opepřete a podávejte s chimichurri.