Nože: udělejte ostrý řez

Neobejdete se bez nich při přípravě salátů, steaků, ale ani když chystáte chlebíčky pro návštěvu. Nože musí být ostré, potraviny by se na ně neměly lepit, a taky musí něco vydržet – koneckonců je používáte denně.

Kovové nebo keramické nože?

Kovové nebo keramické nože

Nožů dnes existuje celá škála, ale jak si vybrat ten správný? Při výběru určitě zvažujete cenu, značku nebo materiál. Právě ten je u nožů alfou omegou. Časté dilema zní: kov vs. keramika.

Kovové nože patří mezi cenově dostupnější, nejsou ale tak tvrdé, snižují kvalitu potravin a je potřeba je častěji brousit. Jinak jsou na tom čepele z keramiky, které se svou tvrdostí přibližují diamantu. Oproti kovovým jsou mnohem křehčí. Vyžadují opatrnější zacházení a vždy je koupíte pouze v ochranném pouzdře. Na druhou stranu získáte nespočet benefitů. Ostří nerezaví a je velmi odolné - při každodenním používání vydrží ostré několik měsíců až let. Jejich oblíbenost stoupá hlavně kvůli šetrnosti vůči pokrmům – potraviny nezískávají kovovou pachuť a především zelenina a ovoce nehnědne a zůstává déle svěží. Široce oceňovanou vlastností keramických nožů je, že při krájení neničí vitaminy a enzymy v potravinách, protože při styku s nimi nevzniká žádná chemická reakce.