Raymond Blanc

Vášeň šéfkuchaře Raymonda Blanca

Nejspíš jste už o něm slyšeli. Raymond Blanc je původem Francouz, ale proslavil britskou gastronomii jako světoznámý michelinský šéfkuchař, dokonce majitel Řádu Britského impéria, a designér prvotřídního nádobí značky (jak jinak) Raymond Blanc. Můžeme si z něj vzít příklad? Určitě.

Nádobí Raymond Blanc

raymond blanc_sada nádobí

Stejně jako vše ve svém životě, i nádobí a kuchařské pomůcky chtěl mít Raymond jedině perfektní. Nic na trhu ho úplně neuspokojovalo, tak si zkrátka s týmem designerů navrhl nádobí vlastní, přesně podle svých představ. Proto jsou nože Raymond Blanc ocelové s ostrou čepelí, dokonale padnou do ruky a díky závaží v rukojeti zajišťují naprosto přesný řez. Takový nůž udělá profesionála skutečně z každého kuchaře nebo kuchařky.

Také jeho hrnce, pánve, tlakové hrnce, formy na pečení, dřevěné, nerezové i nylonové kuchařské pomůcky jsou ukázkou prvotřídní kvality. Nádobí Raymond Blanc je vyrobeno z eloxovaného hliníku, který je tepelně upraven a díky tomu je pevnější a odolnější povrch vůči poškrábání kovovým příborem a připálení jídla. Hliník navíc perfektně vodí teplo. Hrnce a pánve s trojitou non-stick teflonovou vrstvouumožňují vařit téměř bez tuku, snadno se čistí a vydrží vysoké teploty. S tímhle nádobím rozhodně nešlápnete vedle. A vydrží vám léta. Nejlépe značku Raymond Blanc vyjadřuje motto samotného Raymonda: „S takhle profesionálním a kvalitním nádobím je jedinou surovinou, kterou potřebujete, vášeň.“

Každý může být chef

raymond_blanc_woodware

Život Raymonda Blanca inspiruje všechny vášnivé amatérské kuchaře. Stejně jako většina z nich, i Raymond začínal vařit pod vlivem svých rodičů. Nějaký čas pracoval jako číšník v rodném Besançonu, ale o práci přišel. Odvážil se totiž dávat svému šéfovi (a zároveň chefovi) rady o vaření. Ten mu ale naštěstí doporučil práci v Newbridge v Anglii. I když Raymond neuměl dost dobře anglicky, v restauraci The Rose Revived se zaučil do tajů gastronomie a vedení restaurace, a později si dokonce vzal dceru majitele.

Manželé se v roce 1977 osamostatnili a za cenu hypotéky a velkých dluhů otevřeli restauraci Les Quat' Saisons v oxfordském Summertownu. Restaurace měla nečekaný úspěch, vyhrála cenu pro restauraci roku, dvě michelinské hvězdy a spoustu dalších ocenění. Úspěch to byl ovšem nečekaný jen pro toho, kdo neznal Raymondovu neuvěřitelnou pracovitost a píli a jeho nehynoucí vášeň pro vaření.

Následovalo vlastní pekařství, síť brasserií a restaurací po celé Anglii, řada vyznamenání, spousta kuchařských knih, navržení vlastní řady nádobí a několik TV sérií pro BBC. Dnes patří Raymond Blanc mezi největší kuchařské celebrity, a to zcela zaslouženě.Ukázal mnohým, že s talentem, ale hlavně spoustou dobré vůle a píle můžete dojít tak daleko, jak jen chcete.