Jak dlouho grilovat maso? Máme pro vás návod!

FB_članek

Steaky je třeba grilovat na minutu přesně!

Grilování je takový český národní sport. Bohužel v něm ale často děláme spoustu chyb - tou největší je, že maso grilujeme až skoro na uhel. A přitom steaky i burgery chutnají vždy lépe alespoň na medium rare :-)

Připravili jsme si pro vás praktický návod
s teplotami a časy grilování

Grily a další pomůcky

 

 

Důležité je si uvědomit, jak chcete mít maso propečené. Většině z vás by stupeň propečení rare přišel moc krvavý, ale ani opačný extrém není správně. Maso je pak vysušené a ztratí většinu své chuti. Nejlepší je tedy vybrat si něco mezi tím...

Pokud si nejste jisti, začněte u Well done a vyzkoušejte postupně všechny stupně propečení ;-)

 

Vyberte si pořádný gril

 

Dáváte přednost vůni dřeva a nebo pohodlí?
Uhlí, plyn nebo elektřina?

 

Různé typy grilů mají svá specifika, která byste měli vzít v potaz. Grily na dřevěné uhlí dodávají masu krásnou vůni, ale jejich teplo je nestálé. Plynové grily lépe zachovávají konstantní žár a lze u nich jednodušeji regulovat teplotu. A elektrické grily se hodí zejména na balkón či do kuchyně.
 

U grilů na dřevěné uhlí se mohou teploty propečení lišit kvůli nestálosti intenzity tepla, které poskytují...

Chci pořádný gril!

 

 

Ještě také samozřejmě záleží na velikosti / tloušťce masa. Vysoké steaky se budou péci déle než půl centimetrové plátky. Neberte tedy naše časy jako absolutní pravdu, ale spíše jako odrazový můstek pro vaše grilovací pokusy. Každý gril, kus masa i kuchař je jiný a je tak na vás najít si tu správnou dobu, která bude vyhovovat vašim chutím :-)
 

Doufáme, že vám naše tipy pomohou a nezapomeňte sdílet vaše grilovací úspěchy na našem Facebooku!