Jak správně vybrat steakové nože?

Steakový nůž je ostrý nůž s tenkým, ale zato jemným ostřím, které se používá na krájení steaků. Po první světové válce se nerezová ocel pro výrobu nejen kuchyňského náčiní stala velmi oblíbenou. Nože z nerezové oceli byly skvělé na údržbu a nebylo potřeba je příliš leštit, zato však ostřit ano. Američané tak přišli s lepšími speciálními steakovými noži krátce po konci druhé světové války. Nebylo potřeba je ostřit, jelikož měly zoubky. Tyto nože se staly v Americe okamžitým hitem

Zoubkové steakové nože si svou popularitu udržely i s příchodem nové tepelné technologie zpracování nerezové oceli a začaly se tak vyrábět steakové nože z nerezové oceli, které byly rovné a přitom dostatečně ostré.

Steakové nože wmf

 

Proč byste si měli pořídit kvalitní steakový set domů?

Nebudete-li mít doma v příborníku steakové nože, rozhodně se nic neděje, steak z pravé hovězí svíčkové si můžete dát tak či tak. Ale když už jednou máte tak drahé maso, je jistě škoda jej rozpižlat tupým nožem, nemyslíte? Zcela to pak zkazí chuťový požitek z jídla. Navíc steakové nože nejsou jen tak obyčejné nože, jsou totiž nejen funkční, ale také nádherné a působí jako krásná dekorace prostřené tabule.

Jaké by steakové nože měly být?

Steakové nože by měly nejen vypadat dobře, ale také by se vám měly dobře držet, zkrátka padnout vám do ruky. A samozřejmě byste měli používat set, když hostíte návštěvu. Nevypadá moc dobře, když je talíř každý jiný a příbory jakbysmet. Co když někdo z hostů dostane horší nůž, než jeho soused vedle? A co když si bude třeba jen myslet, že má horší? Je to druh faux pas, kterému byste se měli a můžete hravě vyvarovat. Navíc takové nože vám vydrží do aleluja.

TIP:

  • Máte-li rádi atmosféru divokého západu, budou se vám jistě líbit steakové nože s matnou povrchovou úpravou a dřevěnou rukojetí.

  • Jestliže chcete něco luxusního a netradičního, sáhnete nejspíše po nožích ve francouzském stylu Laguiole s rukojetí z kosti, nádherného dřeva, rohu a dalších materiálů.

  • Jste-li pro modernu, nepohrdnete jistě příbory z leštěného hliníku, kterých si můžete všimnout například v lepších restauracích. Takové nože jsou lehké a drží dobrou rovnováhu. Měly by na vás působit jako vaše prodloužená ruka.

steakove noze kuchen profi

 

Steakovým nožem nemůže být jakýkoli ostrý nůž

Ne, vážně ne, steakové nože nejsou nože na krájení. Ostré kuchyňské nože se používají na krájení na dřevěném nebo řezacím prkénku z jiného materiálu. Steakové nože se používají na tvrdé talíře, který dokáže otupět okraje velmi rychle. Kuchařský nůž ze 420 nerezové oceli je skvělý na to, na co je určen, nicméně steakový nůž ze stejného materiálu nebude dobrý na krájení steaků.

Steakový nůž musí být vyroben z pevné oceli jako je například VG-10, 4116 Krupp, T-12 či 12c27. Je na vás, zda zvolíte nerezovou či uhlíkovou ocel, nicméně uhlíková ocel je více háklivá, například na sůl v jídle, která může takový nůž poškodit. Po jídle se vám zřejmě nebude hned chtít vstát a jít ošetřit uhlíkové nože olejem. Skvrny od soli se na uhlíku totiž mohou objevit už během půl hodiny. Nejsou ani moc vhodné keramické steakové nože, jelikož jejich ostří není příliš dobré, špatně se brousí a jsou velmi křehké.

Ocele používané na steakové nože

Nerezová vs. uhlíková ocel

Nerezová ocel není 100% korozi odolná, nicméně není zapotřebí tolik údržby jako u uhlíkové oceli. Za nerezovou ocel se považuje taková ocel, která obsahuje minimálně 13 % chromu, který velmi dobře korozi odolává. Snadněji se však nerezová ocel otupí, hůře se brousí a je dražší. A jak jsou na tom uhlíkové ocele? Dá se říci, že každá ocel obsahuje určité množství uhlíku, některé však více, jiné méně. Uhlíková ocel má výborné řezné vlastnosti, lépe se opracovává a brousí, ostří je pevné a vydrží velmi dlouho ostré, přičemž čepel zůstává hezky pružná. Bohužel jsou však více náchylné ke korozi, proto je nutná pečlivá údržba. Na rozdíl od nerezové ocele, u uhlíkové existuje mnohem menší pravděpodobnost, že si koupíte nekvalitní kousek.

ocel

Výhody steakových nožů

  • Jednoznačně se vám bude maso o tisíc procent lépe krájet než s obyčejným nožem. Steakové nože uvítáte nejen u steaků, ale také například u větších kusů drůbeže, jako jsou kuřecí půlky či čtvrtky. Se steakovým nožem se nestane, že vám maso vyletí z talíře na bělostný ubrus a vy budete tak tím prvním, komu se podařilo první faux pas u sváteční tabule. Dobré steakové nože si poradí s tuhým masem i s chrupavkou velmi snadno.

  • Steakové nože nemá jen tak každý, ale vězte, že když je budete mít vy, rázem vaše hostina získá punc neobyčejnosti. Když budete mít všechno v naprostém pořádku, vaše jídlo bude vynikající, to je zkrátka pravidlo – když se cítíte výborně a jistě, i vaše jídlo takové bude.

  • Jídlo z kvalitních a dobrých surovin si vyžaduje respekt a s respektem by mělo být i požíváno.

Jaké ostří zvolit?

Co myslíte, které je nejlepší?

  • Rovné

  • Zoubkované

  • Mikrozoubkované

Vyloučit rovnou můžeme mikrozoubkované ostří, které není moc vhodné, protože zoubky jsou příliš malé, proto se budou jen těžko brousit a velmi rychle se otupí a budou k ničemu. Nelze je zkrátka nabrousit do správného úhlu. Mirkozoubků si můžete často všimnout u levnějších steakových nožů, to už raději žádné steakové nože než tyto.

S rovným vs. zoubkovaným ostřím je to celé složitější, oba druhy mají totiž své zastánce i odpůrce. Zastánci zoubkovaných nožů říkají, že se maso s nimi krájí mnohem lépe, vydrží déle ostré a hrany nože se nedotýkají talíře, takže tak rychle neotupí. Broušení zoubkovaných nožů není složité, protože se vyrábějí brousky právě na tento druh nožů. Nevýhodou zoubkových nožů je styl krájení, jelikož maso více potrhají, než nože s rovným ostřím, které mají čistý řez. Ono je to konec konců jedno, protože maso stejně vložíte do úst a pokoušete. Jestliže chcete steak třeba vyfotit, rozhodně byste jej měli ukrojit právě rovnou čepelí, která masem projede jako máslem. Nicméně nože s rovným ostřím se budou dotýkat povrchu talíře, takže nejen, že se otupí, ale můžete i zaslechnout husí kůži vyvolávající skřípění. Velmi lehce však tyto nože naostříte. Takže jak? Je to jen a jen na vás a vašich preferencích, to jestli se rozhodnete pro zoubky nebo rovnou čepel nehraje až tak velkou roli. 

Pár tipů na super steakové sety 

Set steakových příborů Lamart

Aneb za málo peněz hodně muziky. Lamart je francouzská kvalita, která zkrátka nezklame. Tento set obsahuje 4 steakové vroubkované nože a 4 steakové vidličky. Kombinace kvalitní nerezové oceli a ergonomicky tvarované rukojeti z ořechového dřeva dělá z tohoto setu velmi žádané zboží a nechcete-li za steakové příbory utratit příliš, Lamart je pro vás jasná volba. Příbor je vhodný do myčky na nádobí. Záruka na toto zboží je 3 roky.

lamart steakove noze

Set steakových nožů Prestige

Odolná a pevná japonská ocel se snoubí s rukojetí z jemného akátového dřeva. Lehce padne do ruky, porcování a servírování pro vás bude jedna radost. Délka ostří je 13 cm. Nežli však v myčce, doporučujeme raději ruční mytí. Záruka na tyto nože je 5 let.

steak nůž prestige

Set steakových nožů Küchenprofi

Luxusně zabalené steakové nože v dřevěné krabicinerezové oceli a dřevěnou rukojetí od německého výrobce Küchenprofi, je jak vhodným dárkem pro vás samotné, tak i pro někoho blízkého, nebo jako dárek ke svatbě. Zoubkované nože jsou 25 cm dlouhé a výrobce na ně poskytuje 2 letou záruku. Set není vhodné vkládat do myčky, doporučujeme spíše ruční mytí.kuchenprofi nůž na steak 

Set steakových příborů Deluxe Weber

Když už grilovačka, tak s grily Weber, a když má mít grilování teprve šmrnc, tak i s příbory na steaky přímo od Webera. Tento set obsahuje 6 steakových nožů a 6 vidliček, které nejsou pochopitelně primárně určeny jen ke grilování, ale také k normálnímu stolování. Příbory jsou vyrobeny celé z ušlechtilé oceli. Nůž je velmi ostrý a lehce se s ním maso krájí. Záruka na tento set je 2 roky.

steakove noze _1

Sada steakových nožů WMF řada Geschenkidee

Cromargan® - tímto jediným slovem by se dala tato sada specifikovat a tím bychom také mohli skončit. Když se totiž řekne Cromargan® od WMF, myslí se tím kvalita a nic mezi tím. Materiál Cromargan® je sloučeninou z 72% oceli, 18 % chromu a 10 % niklu. Díky chromu příbory nezrezaví, nikl jej učiní lesklým a odolným vůči kyselinám. Ano, mohli bychom tím jediným slovem skončit, ale nemůžeme, protože tato steaková sada je zkrátka nádherná, je to ukázka toho, jak má elegance při stolování vypadat. Délka nože je 23 cm. Výrobce poskytuje na tuto sadu 2 roky záruky.

Set steakových příborů Ranch WMF

Tato sada příborů obsahuje 6 steakových nožů ze speciální nožířské oceli Cromargan®, která činí tyto příbory extrémně odolné, pevné a hygienické. Vidličky mají tři velmi dlouhé a ostré hroty. Rukojeť z přírodního dřeva vám zaručí pohodlný úchop.  Maso se díky vroubkované čepeli snadno krájí, nůž je dlouhý 24 cm. Příbor není vhodné mýt v myčce na nádobí. Záruka na tento výrobek je 2 roky.

steakové nože wmf_1

Věděli jste, že…

  • Si můžete vyrobit steakový nůž z obyčejného „příboráku“? Jak na to? Jednoduše! Jediné co k tomu potřebujete je pochopitelně příborový nůž a japonský vodní brusný kámen (což už je ale trošku nákladnější položka). Návod najdete zde.