Maximální zachování chuti a živin - to je důvod, proč si profesionální kuchaři oblíbili sous-vide a dnes si tato technika nachází čím dále více místa i v domácích kuchyních. Ve vakuu snadno připravíte choulostivé a mnohdy i nákladné suroviny, jako jsou například ryby, ale i ty zcela běžné, tedy maso a zeleninu, a to přesně tak, jak mají být - šťavnaté, křehké a plné chuti.
Než se však pustíte do experimentování, poradíme vám, na co se při výběru pomůcek pro sous-vide zaměřit a také přidáme pár tipů, jak tuto metodu co nejlépe využít.
Co je vlastně je sous-vide?
Sous-vide v překladu znamená "ve vakuu" a jde o pomalé vaření ve vodní lázni. Ta je nastavena na přesnou teplotu, třeba 54 °C na medium rare steak – a tu přístroj udržuje konstantně po celou dobu vaření. Suroviny se předtím zavakuují do sáčku, což pomáhá uchovat jejich přirozenou šťavnatost i chuť.
Výsledek? Maso, které se vám doslova rozpadne pod vidličkou. Zelenina, jež chutná jako ze zahrady. A to vše bez neustálého hlídání sporáku.
Pro koho se sous-vide hodí?
Sous-vide je ideální pro každého, kdo:- touží po pokrmech plných chuti a živin,
- chce mít výsledek pokaždé stejně dokonalý – ať už jde o jemného lososa, růžový steak nebo křehké kuřecí maso,
- rád připravuje delikátní suroviny a chce mít jistotu skvělého pokrmu.






