Teď vám vysvětlíme trochu podrobněji, jak připravit zbrusu novou ocelovou pánev, aby byla nepřilnavá a vydržela vám klidně celý život.
Novou pánev omyjte horkou vodou - ne vlažnou, ani teplou, ale opravdu horkou - a s pomocí jemné houbičky a kapky saponátu odstraňte vrstvu včelího vosku, jež pánev chránila, aby nezrezivěla při skladování.
Pánev osušte tak důkladně, že na ní nezůstane jediná kapka vody.
Na pánev nalijte olej a tenkou vrstvu rozprostřete po celé její ploše včetně okrajů. Zahřívejte na střední teplotu. Asi po třech minutách začne povrch pánve tmavnout, zhruba po 10 minutách se z ní začne kouřit a vnitřek bude vypálený do hněda.
Nechte pánev vychladnout a přebytečný olej setřete papírovým ubrouskem.
Nakonec pánev ještě jednou zahřejte, to abyste završili vypalovací proces. Tentokrát ale už jen asi na dvě minuty, dokud povrch nebude téměř černý. Zjednodušeně řečeno platí, že čím tmavší vnitřek bude, tím lepší vlastnosti bude ocelová pánvička mít.
Průvodce péčí o ocelovou pánev: Jak si zajistit pánev na celý život
Ocelová pánev je investicí do vaší kuchyně, která se vám odvděčí roky věrné služby – pokud jí dopřejete tu správnou péči. Není to nic složitého, stačí pár jednoduchých kroků a vaše pánev se stane vaší pravou rukou při vaření. Pojďme se podívat, jak na to.
- Omýt horkou vodou.
- Dokonale vysušit.
- Vypálit a potřít olejem.
Oblíbené ocelové pánve


Obnova nepřilnavosti ocelové pánve
Pokud pánev ztratí svou nepřilnavost, její povrch je příliš lepkavý nebo se na něm objeví rez, zopakujte celý proces zapečení.

Pamatujte na to, že ocelovým pánvím nejlépe svědčí rostlinné oleje s vysokým bodem zakouření. Tedy takové oleje, jež snesou ty nejvyšší teploty, jako je například olej řepkový nebo slunečnicový.
Před vařením pánev dostatečně dlouhou dobu zahřívejte. Jedině tak zabráníte přichycení potravin.
Jídlo připravujte při středních teplotách. Přílišný žár způsobuje přichycení a hlavně spálení pokrmu. Zároveň suroviny neotáčejte příliš brzy, ale nechte jim dostatek času, aby se na nich vytvořila kůrka, a samy se tak odlepily od povrchu pánve.
Čištění ocelové pánve
Nikdy ocelové pánve nemyjte v myčce nádobí. Ta z nich totiž odstraňuje ochrannou vrstvu a navíc přispívá ke korozi. Pánev ani neodmočujte, v ideálním případě ji zkrátka nemyjte vůbec a už vůbec nepoužívejte saponáty, drátěnky apod. Pro zachování nepřilnavosti by totiž mělo zcela stačit pánev vytřít papírovou utěrkou. Pokud je však přeci jen nutné odstranit z pánve zbytky, použijte horkou vodu a houbičku nebo kartáček. Po umytí pak pánev důkladně osušte a jemně naolejujte. Pokud to bude nutné, opakujte proces zapečení. Dbejte také na to, aby pánvička byla skladována na suchém místě, to aby nedocházelo ke korozi.
