Japonské nože

15 položek celkem
Japonský nůž KIRITSUKE RAN PLUS 20 cm, černá, Yaxell
Novinka
YAX36634
Japonský nůž NAKIRI RAN PLUS 18 cm, černá, Yaxell
Novinka
5 690 Kč
YAX36604
Japonský kuchařský nůž KANETSUGU MIYABI ISSHIN Dellinger 21 cm DNGRSXL2005
Japonský kuchařský nůž Petty Dellinger 15 cm
5 599 Kč
DNGRSXL9302
Japonský kuchařský nůž Sujihiki Dellinger 24 cm
8 899 Kč
DNGRSXL9309
Japonský nůž na pečivo Bread Samurai Dellinger 19,5 cm DNGRSXLKHP8B
Kuchařský nůž BROWN CHEF KIRITSUKE Dellinger 20,5 cm
3 199 Kč
DNGRKH167
kucharsky nuz chef manmosu dellinger 23 cm 1
4 499 Kč
DNGRSXLKH108
Kuchařský nůž RED CHEF KIRITSUKE Dellinger 20,5 cm
3 199 Kč
DNGRKH165
kucharsky nuz samurai dellinger 20 cm 1
3 299 Kč
DNGRSXLKHP8
Nůž na zeleninu SOK OLIVE SUNSHINE DAMASCUS Dellinger 17 cm DNGRKHOK7C
Plátkovací nůž KITA NORTH DAMASCUS Dellinger 20,5 cm DNGRSXLKH134

Japonské nože - ostré jako meč

Co jsou to japonské nože?

Japonské nože mají dlouhou a tenkou čepel se špičatou špičkou a původně se používaly ke krájení tenkých plátků syrových ryb a k přípravě sushi. Jsou lehčí, v ruce působí vyváženěji a jsou ideální pro přesné úkoly. Jsou vyrobeny z tvrdší a tenčí oceli - nerezové oceli nebo haganu, což je stejný druh oceli, který se používá k výrobě japonských mečů. Rukojeti japonských nožů jsou vyrobeny z tvrdého dřeva.

K čemu se používají japonské nože?

Japonské nože lze díky jejich dlouhým a tenkým čepelím použít ke krájení ryb nebo velkých kusů masa (zejména steaků). Existuje mnoho typů specifických japonských nožů (například Gyutou, Yanagi, Usuba nebo Deba), které lze použít pro všechny přesné úkony od vykosťování kuřat přes filetování ryb až po tenké krájení zeleniny.

Na stránkách Kulina najdete kvalitní japonské nože spolehlivých značek, jako jsou např Dellinger nebo MIYABI. Můžete si také vybrat kované japonské nože nizozemské značky Forged nebo se podívat na naše nejprodávanější japonské nože zde.

Jak nabrousit Japonský nůž?

Japonské nože mohou být dvoubřité nebo jednobřité (tradiční). Jsou vyrobeny z tvrdé oceli, která se ve skutečnosti brousí snadněji než měkká ocel používaná u západních nožů. K nabroušení nože japonského typu potřebujete brusný kámen. Nůž můžete také odnést k odborníkovi.

Jak pečovat o Japonský nůž?

Japonské nože jsou poměrně velkou investicí, takže pokud chcete, aby vám Japonský nůž vydržel dlouho, dodržujte tato jednoduchá pravidla pro čištění a skladování nožů:

  • nože jsou často vhodné do myčky, ale doporučujeme čistit nůž ručně, protože čisticí prostředky v myčce mohou poškodit povrch ocelové čepele
  • pokud má nůž dřevěnou rukojeť, nedávejte ho do myčky nádobí
  • abyste zabránili vysychání dřevěných rukojetí, pravidelně je mažte lněným olejem nebo včelím voskem
  • při krájení Japonský nůžžem nekrájejte přímo na tvrdých površích, jako je kamenná pracovní deska, nerezový dřez, talíř nebo krájecí desky ze skla, keramiky, bambusu a jiných tvrdých materiálů. Nejlepší je prkénko na krájení z měkkého plastu
  • ukládejte nůž odděleně, aby se čepele neztupily. Použijte blok na nože nebo pouzdro na nůž.
  • pravidelně brousit nůž