Koupíte-li celé kuře, můžete ho jen vložit do trouby a dozlatova upečené potom oždibovat až do poslední kostičky. A nebo se ho můžete naučit porcovat a vykosťovat, díky čemuž najednou připravíte místo jednoho pokrmu poctivou polévku, řízky, špízy nebo grilovaná křidélka - za to to přece stojí.
Pro porcování kuřete doporučujeme:
Porcování kuřete
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.chefshop.cz/user/documents/upload/porcovani kurete 1.jpg)
1. Kuře umístěte na prkénko prsy k sobě. Dlouhými tahy nožem odřízněte nejprve jednu a potom i druhou část prsou od chrupavky. Při odkrajování ostrým nožem byste měli mít stálý kontakt s chrupavkou i prsní kostí. Dbejte přitom na to abyste nepřišli ani o kousek masa a měli kosti takřka „čisté“.
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.chefshop.cz/user/documents/upload/porcovani kurete 2.jpg)
2. Prso odkrojte od zbytku i s křidélkem a kůží (vhodné pro přípravu šťavnatého kuřecího steaku). Z křidélek odřízněte koncovou část (při dlouhém pečeníí se často spálí).
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.chefshop.cz/user/documents/upload/porcovani kurete 3.jpg)
3. Obě stehna prohněte směrem od sebe tak, abyste uvolnili chrupavku stehenní kosti od páteře.
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.chefshop.cz/user/documents/upload/porcovani kurete 4.jpg)
4. Stehno v místě zlomu odřízněte u chrupavky.
Chcete-li oddělit i křidélka, nařízněte místo kolem jejich chrupavky kolem dokola tak, aby jste se dostali na konec kosti a celé křídlo jednoduše oddělte rukama.
Mohlo by vás zajímat: Ze zbylého hřbetu připravíte skvělý vývar - recept na poctivý vývar najdete zde
Vykostění kuřecího stehna
![vykosteni stehna 1](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.chefshop.cz/user/documents/upload/vykosteni stehna 1.jpg)
1. Stehno umístěte na prkénko tak, aby méně masitou (vnitřní částí) směřovalo kostí k vám.
![vykosteni stehna 1](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.chefshop.cz/user/documents/upload/vykosteni stehna 2.jpg)
2. Prořízněte spodní část masa od chrupavky až ke konci běhu. Prsty obnažte kost a kůži na konci také zcela prořízněte. Tímto máte uvolněnou cestu až ke střednímu kloubu.
![vykosteni stehna 1](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.chefshop.cz/user/documents/upload/vykosteni stehna 3.jpg)
3. Kolem kloubu kružte dlouhými pohyby nože tak, abyste vzhledně odřízli veškeré maso.
![vykosteni stehna 1](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.chefshop.cz/user/documents/upload/vykosteni stehna 4.jpg)
4. Stejně tak, jako u bodu 2, je třeba proříznout maso po celé délce vrchní kosti, obnažit ji prsty a nožem zcela odříznout od masa.
Stehenní maso, je na rozdíl od prsního šťavnaté i po delší tepelné úpravě. Je proto velmi oblíbené a často považované, jako lepší část kuřete.