Poctivý domácí kuřecí vývar

Poctivý domácí kuřecí vývar vás postaví na nohy a zahřeje na duši. Jako základ se hodí pro přípravu krémových polévek či omáček, ale je skvělý také samotný na popíjení nebo samozřejmě s nudlemi, knedlíčky či masem k nedělnímu obědu.

Domácí vývar

Ingredience

  • kuřecí hřbet a kosti v poměru 1:1 vůči zelenině
  • cibule se spodní vrstvou slupky
  • mrkev
  • petržel
  • celer
  • petržel listová
  • česnek
  • rajče
  • pórek/kedluben
  • bobkový list
  • nové koření
  • celý pepř, sůl 
Mořská sůl hrubozrnná Le Saunier de Camargue 1 kg a Černý pepř celý TRS 100 g a Bobkový list celý TRS 30 g a Pěnovačka Twin Pure Steel Zwilling 36 cm a Nůžky na drůbež WMF a

Mořská sůl

89,-

Černý pepř

79,-

Bobkový list

59,-

Pěnovačka

1019,-

Nůžky na drůbež

1449,-

Do košíku

Do košíku

Do košíku

Do košíku

Do košíku

Mohlo by se vám hodit: Jak si poradit s porcováním kuřete?

Postup přípravy vývaru

kureci vyvar 1   kureci vyvar   kureci vyvar 3   kureci vyvar 0

1. Kuřecí kosti vložte do pekáče a mírně polijte slunečnicovým, nebo řepkovým olejem (kosti tak lépe vodí teplotu a opékají se rovnoměrněji). V troubě rozpálené na 230°C opečte kosti do zlatohněda (cca 20 minut).

 

2. V hrnci rozpalte cca 2 lžíce rostlinného oleje, ve kterém zprudka opečte nejprve kořenovou zeleninu, pak přidejte cibuli, koření, česnek, a nakonec ostatní zeleninu s petrželkou (při prudkém opečení zeleniny dochází ke zvýraznění její chuti).

 

3. Opečenou zeleninu zalijte studenou vodou, osolte a přidejte opečené kosti. Po několika minutách se na hladině utvoří pěna, kterou je třeba sbírat lžící (vývar tak zůstane čirý).

 

4. Vývar táhněte těsně pod bodem varu 3-4 hodiny.

 

chef-toque Rada šéfkuchaře

Kosti vydají vše ze své chuti nejdříve po třech hodinách táhnutí (vývar se udržuje těsně pod podem varu). Čím déle však vývar táhnete, tím výraznější bude mít chuť. Čím méně vody použijete, tím bude mít vývar intenzivnější chuť. Zelenina nepotřebuje zdaleka tak dlouhou dobu tažení jako maso. Můžeme ji proto orestovat zvlášť, a k vývaru z kostí přidat až později.