Jak jíst sushi: 10 zajímavostí o servírování

Datum: 18.2.2016

Sushi je součástí po staletí pěstované kultury, původně čínské, až později japonské. O jeho historii si můžete přečíst v našem starším článku. Dnes se na sushi podíváme z praktické stránky, konkrétně na to, jak jíst sushi a na jeho servírování.

10 zajímavostí o servírování sushi

  1. Výraz „sushi“ neoznačuje syrovou rybu, ale uvařenou rýži s rýžovým octem, solí a cukrem.
  2. V japonské restauraci dostanete mokrý ručník na utření rukou před jídlem.
  3. Miso polévka obvykle zakončuje sushi menu a pomáhá správnému zažívání.
  4. Nože na sushi vycházejí ze samurajských mečů. Ostří se ideálně každý den.
  5. Itamae (sushi šéfkuchař) dnes může začít připravovat sushi již po dvouletém tréninku. Dříve potřeboval 10 let, ale velká poptávka po sushi způsobila radikální zkrácení.
  6. Jídelní hůlky se nesmějí zapichovat do jídla, protože to symbolizuje oběť mrtvým předkům.
  7. K hotovému sushi už si nedávejte wasabi. Urazili byste tím kuchaře, který jistě nezapomněl přidat wasabi přímo do rolky.
  8. Nigiri sushi namáčejte do sójové omáčky rybou dolů.
  9. Jíte-li gunkan, nalijte trochu sójové omáčky přímo na „lodičku“.
  10. Na sashimi (syrovou rybu) si dejte trochu wasabi a namočte kousek do sójové omáčky.

Zdroj: www.japan-guide.com

Jak připravujte sushi japonský mistr? Podívejte se.