Crème brûlée: vanilková slast z Francie

Datum: 12.8.2016

header_clánek

Co to vlastně je?     

     Víte, jaký je rozdíl mezi francouzským crème brûlée a českým vanilkovým pudinkem? V čem spočívá tajemství francouzských šéfkuchařů, které z obyčejných jídel dělá neobyčejná? V čerstvých a přírodních ingrediencích! Crème brûlée s pravou vanilkou je na několik kulinářských galaxií vzdálen od crèmu brûlée ze syntetického vanilinového cukru. Zaručeně to poznáte po prvním ochutnání a pravé vanilky se již od té chvíle nevzdáte. Ačkoliv dezert vypadá rafinovaně, nemusíte se ho obávat. Přinášíme tipy, na co si dát při přípravě pozor.

     V jednoduchosti je krása a síla Crème brûlée se skládá pouze ze 4 základních ingrediencí, i přesto z něj můžete vykouzlit dokonalý dezert pro vaše blízké či návštěvy. Postačí vám k tomu pouze kvalitní smetana ke šlehání, žloutky, vanilkový lusk, krupicový cukr a hnědý třtinový na flambování. Na cestě k úspěchu by vás měli kromě zmíněných ingrediencí doprovázet také žáruvzdorné rukavice, flambovací pistole a další pomocníci.

Formičky a oheň, bez nich to nepůjde 

     Tradičně se tento dezert připravuje v bílých kulatých miskách zvaných "ramekin", ale použít můžete jakékoli ohnivzdorné formičky, zapékací misky nebo hrnky. Pokud nebudou mít stejný rozměr, upravte dobu pečení. Vycházejte při tom z toho, že ve dvoudeci litrové formičce se peče zhruba pětadvacet minut a v půllitrové zhruba čtyřicet minut. 

     Nejkrásnějším zážitkem konzumace Crème brûlée je moment, kdy lžičkou prolomíte zkaramelizovanou vrstvu třtinového cukru a pod ní objevíte vláčný vanilkový krém. Toho docílíte pouze flambováním, a proto se neobejdete ani bez ohně. Nicméně vyhořet kvůli tomu nemusíte. Pokud se chcete vyhnout manipulaci s horkou lžící, případně klasickému flambování pomocí alkoholu, pořiďte si flambovací pistoli. S tímto vynálezem připravíte lahodný Créme Bruleé velmi jednoduše. Misky i pistoli máme nyní ve slevě, podívejte se do naší akce týdne!

 creme brulee náčiní

Recept na Crème brûlée

Ingredience:

  • 250 ml 12% smetany
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový lusk, rozpůlený a vyškrábaný
  • 4 žloutky
  • 70 g co nejjemnějšího cukru krupice + 8 lžiček na posypání (na posypání můžete použít cukr třtinový)

 

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Oba druhy smetany a vanilku dejte do rendlíku a na mírném ohni pomalu prohřívejte těsně pod bod varu. Odstavte.

  2. Žloutky a cukr utřete dohusta a dosvětla. Poté je zalijte ohřátou vanilkovou smetanou (lusk předtím vyjměte) a prošlehejte, aby se směsi spojily.

  3. Vše přesuňte zpátky do rendlíku a na mírném ohni míchejte 6 až 8 minut nebo tak dlouho, až se pudink udrží na zadní straně lžíce. Pudink nalijte do ohnivzdorných zapékacích misek o objemu zhruba 200 ml a umístěte je do hlubší zapékací misky nebo do vysokého plechu. Do nádoby pak vlijte tolik vody, aby sahala do poloviny výšky zapékacích misek.

  4. Pečte 25 minut nebo do chvíle, kdy pudinky zpevní. Poté vyjměte zapékací misky z vysokého plechu a nechte je přibližně tři hodiny chladit.

  5. Každý pudink posypte dvěma lžičkami cukru, urovnejte ho asi na 3 – 6 mm rovnoměrnou vrstvičku a ožehněte ji flambovací pistolí ve vzdálenosti asi 5 cm až 20 cm po dobu 30 vteřin až 2 minuty, až zkaramelizuje.

Créme Bruleé je na světě, jediné prolomení krustičky a ochutnání vás rázem přivede k závislosti!

V ideálním případě je vaše Crème brûlée na povrchu krásně zlaté a uvnitř jemné a lahodné. My věříme, že se vám podle našeho receptu povedlo!

creme-brulee

Zapékací misky na CRÈME BRÛLÉE

Zapékací a servírovací misky oranžové Küchenprofi 4ksZapékací miska ramekin, White Basics, 8,5 cmZapékací a servírovací misky černé Küchenprofi 4ksZapékací a servírovací misky kiwi Küchenprofi 4ks