5 tipů pro dokonalé čokoládové suflé

Datum: 28.2.2016

Je tak lehké, čokoládové a prostě dobré, že se to snad ani nedá popsat... Bochánek čokoládové pěny, která se doslova rozplyne na jazyku, a v něm se skrývá horká čokoláda. To je čokoládové suflé. Pochází z Francie 18. století, takže už něco pamatuje. Od té doby se díky použitým surovinám a fantastické chuti trvale zabydlelo na našich stolech.

V každém suflé najdete dvě zásadní suroviny: základ, který mu dává chuť (v našem případě horká čokoláda, ale může to být i citrón, zmrzlina, brambory, sýr nebo bylinky) a bílky, které zařídí nadýchanost suflé. Pokud zvládnete rozpustit čokoládu a udělat sníh z bílků, mělo by se vám čokoládové suflé povést.

Zajímavost:

Když ho konzumujete, suflé vydá docela komický zvuk způsobený tím, že nadýchané vaječné bílky v něm splasknou. Tomu vděčí suflé za své účinkování v seriálech a filmech (Dr. Who, Superman). Je to vlastně kulturní fenomén.

 5 tipů pro dokonalé čokoládové suflé

1. Všechny suroviny musejí mít pokojovou teplotu, obzvlášť vajíčka. Jen tak bude mít vaječný bílek tu správnou strukturu a dokonale ho vyšleháte.

2. Během pečení suflé neotvírejte troubu! Jinak se vám suflé doslova zhroutí před očima.

3. Jakmile suflé vyndáte z trouby, okamžitě ho servírujte. Takže mějte předem všechno nachystané, protože suflé opravdu na nikoho nepočká.

4. Pokud chcete docílit dokonalého výsledku, udělejte lžící v hotovém suflé kapsu a tu naplňte třeba čokoládovou omáčkou a kopečkem vanilkové zmrzliny (nebo domácí pistáciové).

5. Experimentujte. Mouku můžete v receptu  Výsledek vás překvapí!

Ingredience:

  • 250 g másla
  • 100 g cukru krystal
  • 200 g čokolády
  • 150 g hladké mouky
  • 40 g kakaa
  • 5 vajec

 

 chefshop cake boss

PŘíPRAVA čokoládového suflÉ

1. Čokoládu nalámeme na kousky, dáme ji do misky a tu položíme na hrnec s vařící vodou. Čokoládu necháme rozpustit.

2. V kastrolku rozpustíme máslo.

3. V míse vyšleháme vejce s cukrem a rozpuštěným máslem, přidáme rozpuštěnou čokoládu, kakao a postupně přisypáváme hladkou mouku.

4. Krémem naplníme cukrářský pytlík a plníme formy (například na muffiny), které nejdříve vyplníme kusem pečicího papíru, aby se krém nepřipekl ke stranám.

5. Pečeme v předehřáté troubě na 200° jen 10 minut, čokoláda uvnitř tak zůstane tekutá. Nesmíte ho převařit, jinak doslova vybouchne a splaskne. Pokud si nevíte rady, pusťte si videonávod, jak připravit čokoládové suflé.

 

 

 

čokoládové suflé milujusladke.czčokoládové suflé milujusladke.czčokoládové suflé milujemesladke.czčokoládové suflé milujusladke.cz

Zdroj: http://www.sitalemvkuchyni.cz