Wasabi křen - vliv na zdraví a netradiční recepty

Wasabi je japonský křen. Používá se především v asijské kuchyni. Nejzámější použití je při přípravě sushi. Křen Wasabi má zelenou barvu a ostrou lehce štiplavou chuť, kterou při konzumaci pociťujete v nose. Wasabi křen vás tzv. protáhne. Ve srovnání s našim křenem je wasabi ostřejší. Obsahuje vitamín C, B6, vápník, hořčík, draslík, mangan, antioxidanty a další zdraví prospěšné látky. 

Wasabi křen

Wasabi křen má antibakteriální účinky, díky kterým se používá jako účinná dezinfekce. Je například součástí některých ústních vod. Protože ničí bakterie, tak se také podává spolu se syrovými rybami a mořskými plody.

Jedná se o přírodní antibiotikum, pomáhá při prevenci proti rakovině, při léčbě rakoviny, zlepšuje trávení, má detoxikační účinky, posiluje imunitní systém, odstraňuje škodlivé látky z těla. Při rýmě protáhne nos a zmirňuje škrábání a bolest v krku. 

Wasabi kaše

BRAMBOROVÁ KAŠE S WASABI

Ingredience

400 g brambor, 40 g másla, 80 ml smetany (31 - 33 %), 3 lžičky wasabi pasty, sůl, pepř

Postup

1. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Dejte je do hrnce, zalijte je studenou vodou, kterou osolte a přiveďte k varu. Můžete přidat kmín, který příznivě působí na trávení. 

2. Jakmile voda začne vžít, ztlumte teplotu a vařte zhruba 15 minut nebo až budou brambory měkké. 

3. Slijte vodu, přidejte máslo, smetanu, wasabi pastu a pomocí šťouchadla nebo ručního šlehače připravte jemnou kaši. Dochuťte solí a pepřem.

Podávejte jako přílohu k pečenému masu, ke steaku, k rybě atd.

Hovězí špízy s wasabi majonézou

HOVĚZÍ ŠPÍZY S WASABI MAJONÉZOU

Ingredience

1 lžička najemno nastrouhaného zázvoru, 1/4 hrnku sladké sójové omáčky, 3 lžičky citronové šťávy, 1/2 lžičky sezamového oleje, 750 g rump steaku (květová špička - část zadního hovězího masa), 1 lžička wasabi pasty, 1/2 hrnku kvalitní majonézy (pokud máte, použijte domácí)

Postup

1. Maso očistěte, osušte a nakrájejte na 2cm kostky.

2. Do mísy dejte nastrouhaný zázvor, sójovou omáčku, citronovou šťávu a sezamový olej a vše dobře promíchejte. Přidejte maso a dobře ho marinádou obalte.Přikryjte potravinovou fólií a dejte na 20 minut odležet do lednice. 

3. Dřevěné špejle namočte do studené vody na 15 minut. Osušte a nechte stranou. 

4. Mezitím promíchejte wasabi pastu s majonézou a ochuťte trochou citronové šťávy. Přikryjte potravinovou fólií a nechte v lednici vychladit. 

5. Maso lehce osušte a nabodávejte na špejle. 

6. Rozpalte grilovací pánev nebo gril. Špízy opékejte do měkka (cca 6 minut). 

7. Před servírováním sundejte maso ze špejlí na talíř a servírujte s wasabi majonézou. Ideální přílohou je rýže nebo chléb. 

Salát s kuřecím masem a wasabi dresinkem

SALÁT S KUŘECÍM MASEM, HRÁŠKEM A WASABI DRESINKEM

Ingredience

půl svazku jarní cibulky, 4 kuřecí prsa (hmotnost každého zhruba 180 g), 300 g mladých hráškových lusků, 2 cukety, pažitka

Na wasabi dresink

1 lžíce wasabi pasty, 1 lžička limetkové šťávy, 2 lžíce bílého jogurtu

Postup

1. Do hrnce dejte pařák a vlijte pod něj vodu. Přiveďte k varu. 

2. Rozkrojte jarní cibulky na poloviny (odřízněte kořínky a oschlé zelené listy), cukety rozřízněte podélně a nakrájejte na tenké plátky.

3. Kuřecí prsa očistěte, osušte, osolte a dejte na pařák. Vařte v páře 6 - 8 minut na mírnou teplotu. Pak přidejte jarní cibulky, hráškové lusky a cuketu. Vařte v páře dalších 8 - 10 minut, dokud nebudou kuřecí prsa řádně uvařena a zelenina měkká, ale ne převařená. 

4. Mezitím připravte dresink. Prošlehejte ingredience na dresink v malé misce a dejte stranou. 

5. Kuřecí prsa nakrájejte na tenké plátky. Servírujte se zeleninou, přelité wasabi dresinkem. Dochuťte solí a pepřem. 

Zdroj receptů a obrázků k receptům: www.taste.com.au