Sýrové a čokoládové fondue

CO JE FONDUE?

Slovo fondue pochází z francouzštiny a znamená tavená. Toto slovo se vyslovuje [fondü]. Původně bylo sýrové fondue - sýr roztavený nad ohněm a vzniklo v Savojsku ve francouzské části Švýcarska, kde je nyní fondue národním pokrmem. Do rozpuštěného sýra se namáčí maso nebo kousky pečiva. Dnes existuje i čokoládové fondue - do rozpuštěné čokolády se namáčí kousky čerstvého ovoce jako jsou například jahody, hrozny, banány apod. 

Sýrové fondue

Čokoláda se rozpustí ve vodní lázni, sýr v kastrůlku na sporáku. Doporučujeme používat na čokoládové fondue kvalitní čokoládu určenou k přípravě čokoládové fontány. Můžete použít hořkou s vysokým obsahem kakaa, jemnou mléčnou nebo lahodnou bílou čokoládu, záleží na vašich preferencích. Sýr rovněž používejte kvalitní s výraznější chutí jako například gruyère, ementál, raclette atd. Můžete použít i několik druhů sýrů, přidat koření nebo třeba česnek.

Pod nádobou na fondue je svíčka nebo kahan, který zahřívá rozpuštěnou čokoládu nebo sýr, udržuje optimální teplotu a konzistenci. Hosté si pak namáčejí ingredience podle typu fondue pomocí servírovacích vidliček. Jedná se o ideální občerstvení na rodinných oslavách, párty, formálních i neformálních večírcích. Fondue sblíží a zabaví. Navíc své hosty příjemně překvapíte něčím novým a netradičním. Můžete zkoušet nové kombinace a poznávat nové chutě.

RECEPT NA ČOKOLÁDOVÉ FONDUE

Ingredience

  • 500 - 600 g kvalitní čokolády do fontány (doporučujeme vysokoprocentní, ale kdo má rád může použít mléčnou či bílou čokoládu)
  • 1 - 1,2 kg čerstvého ovoce (jahody, banány, hrozny atd.)
  • 100 g para ořechů - volitelné
mléčná čokoláda do fontány  hořká čokoláda do fontány  mléčná čokoláda do fontány 2,5 kg  set na fondue kuchenprofi  set na fondue emile henry

Mléčná čokoláda
750 g


279,-

Hořká čokoláda
1 kg

369,-

Mléčná čokoláda
2,5 kg


849,-

Fondue set
Zurich


2399,-

Fondue set
Emile Henry


2675,-

Do košíku

Do košíku

Do košíku

Do košíku

Do košíku

Postup
1. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přelijte ji do misky na fondue.

2. Ovoce očistěte a pokrájejte, ořechy nasekejte. Všechno nasypte do misky a spolu s čokoládou přineste na stůl.

3. Každý z hostů si s pomocí napichovátek na fondue namáčí ovoce v čokoládě a obaluje v nasekaných ořechách. 

Zdroj receptu: www.apetitonline.cz

RECEPT NA SÝROVÉ FONDUE

Ingredience

  • 500 g švýcarského sýra např. gruyère (hrubě nastrouhaného, naloupaného na tenké plátky nebo drobně nakrájeného),
  • 500 g sýra typu ementál (nastrouhaného),
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička strouhaného muškátového oříšku, ½ lžičky mletého bílého pepře, asi 300 ml suchého bílého vína, 3 velké stroužky česneku, jemně nasekané, 1 bageta nebo žitný chleba (nakrájený na kostičky), okurčičky, nakládaná zelenina k přikusování a bílé víno k zapíjení

Sýrové fondue

Postup
1. V míse promíchejte oba sýry, mouku a koření. V silnostěnném těžkém kastrůlku uveďte na mírném plameni k varu většinu vína s česnekem. Po hrstech zašlehávejte sýr a nechte ho na mírném plameni za stálého míchání rozpustit. Po každé várce prošlehejte dohladka. Je-li třeba, přidávejte po lžících zbylé víno. Přesuňte do nádoby na fondue a udržujte teplé.

2. Nádobu s fondue postavte na stůl nad zapálený hořáček a nechte každého hosta, aby si napichoval na dlouhou vidličku kousky chleba a namáčel je v horkém fondue.

Zdroj receptu: www.apetitonline.cz