Šafrán, kapka bílého vína, vyzrálý sýr a ta správná rýže - 4 božské ingredience, které přemění obyčejný pokrm v nadpozemskou delikatesu. Vypadá to příliš prostě? O to překvapivější je toto šafránové rizoto a jeho chuť.
Ingredience
- 500 g rýže Arborio
- 5 středně velkých šalotek
- 500 ml bílého vína
- 250 g strouhaného parmazánu nebo sýru grana padano
- 50 g vychlazeného másla
- špetka šafránu
- zeleninový vývar dle potřeby (cca 1,5 l)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Šafrán |
Extra panenský olivový olej |
Hluboká pánev WMF |
Naběračka Zwilling |
Hluboký talíř |
Postup
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||
1. Na oleji nechte zesklovatět najemno nakrájenou šalotku. |
2. Po minutě přidejte rýži, kterou lehce orestujte a zalijte bílým vínem. Víno nechte vypařit, aniž byste rýži zbytečně míchali. | 3. Poté, za neustálého míchání, přilévejte vývar tak, aby vždy zakryl obsah hrnce. Tento proces opakujte asi 3x, dokud není rýže uvařená na skus – „al dente“. Vmíchejte šafrán. | 4. Nakonec rýži odstavte, přidejte sýr, vychlazené máslo a důkladně vše vařečkou prudce vyšlehejte do jednotné Osolte a opepřete.. |
Rady šéfkuchaře
- Chcete-li do rizota použít krevety, nebo jiné plody moře, neměli byste přidávat parmazán (dle zvyku, by se neměl míchat sýr s ničím, co pochází z vody). Můžete ale přidat artyčoky nebo čekanku. Použijete-li čekanku červenou, zalévejte rýži v prvotní fázi vínem červeným.
- Všechny ostatní složky se zpravidla upravují na pánvi zvlášť a do směsi je vmíchejte těsně před podáváním.
- Odhadnout správnou konzistenci rizota vyžaduje trénink. Často si až po několika pokusech přípravu tohoto náročného pokrmu osvojíte. Správné rizoto se pozná podle toho, že:
a) rýže je tepelně upravená jen na skus,
b) vložka není převařená, je jednotná a ladí se všemi složkami,
c) po rozhrnutí vidličkou se rýže opět pomalu spojí dohromady
Zajímavost
Šafrán jsou pestíky krokusu, jenž se řadí do čeledi orchidejí.