Šafránové rizoto


Šafránové rizoto

Šafrán, kapka bílého vína, vyzrálý sýr a ta správná rýže - 4 božské ingredience, které přemění obyčejný pokrm v nadpozemskou delikatesu. Vypadá to příliš prostě? O to překvapivější je toto šafránové rizoto a jeho chuť.

Ingredience

  • 500 g rýže Arborio
  • 5 středně velkých šalotek
  • 500 ml bílého vína
  • 250 g strouhaného parmazánu nebo sýru grana padano
  • 50 g vychlazeného másla
  • špetka šafránu
  • zeleninový vývar dle potřeby (cca 1,5 l)
šafrán a olivový olej a hluboká pánev a naběračka a hluboký talíř a

Šafrán

59,-

Extra panenský olivový olej
259,-

Hluboká pánev WMF

2499,-

Naběračka Zwilling

855,-

Hluboký talíř

329,-

Do košíku

Do košíku

Do košíku

Do košíku

Do košíku

Postup

rizoto 2 chefshop_cz   rizoto 3 chefshop_cz   rizoto 4 chefshop_cz   rizoto 5 chefshop_cz
             

1. Na oleji nechte zesklovatět najemno nakrájenou šalotku.

  2. Po minutě přidejte rýži, kterou lehce orestujte a zalijte bílým vínem. Víno nechte vypařit, aniž byste rýži zbytečně míchali.   3. Poté, za neustálého míchání, přilévejte vývar tak, aby vždy zakryl obsah hrnce. Tento proces opakujte asi 3x, dokud není rýže uvařená na skus – „al dente“. Vmíchejte šafrán.   4. Nakonec rýži odstavte, přidejte sýr, vychlazené máslo a důkladně vše vařečkou prudce vyšlehejte do jednotné Osolte a opepřete..

chef-toque Rady šéfkuchaře

  1. Chcete-li do rizota použít krevety, nebo jiné plody moře, neměli byste přidávat parmazán (dle zvyku, by se neměl míchat sýr s ničím, co pochází z vody). Můžete ale přidat artyčoky nebo čekanku. Použijete-li čekanku červenou, zalévejte rýži v prvotní fázi vínem červeným.
  2. Všechny ostatní složky se zpravidla upravují na pánvi zvlášť a do směsi je vmíchejte těsně před podáváním.
  3. Odhadnout správnou konzistenci rizota vyžaduje trénink. Často si až po několika pokusech přípravu tohoto náročného pokrmu osvojíte. Správné rizoto se pozná podle toho, že:
    a) rýže je tepelně upravená jen na skus,
    b) vložka není převařená, je jednotná a ladí se všemi složkami,
    c) po rozhrnutí vidličkou se rýže opět pomalu spojí dohromady

handZajímavost

Šafrán jsou pestíky krokusu, jenž se řadí do čeledi orchidejí.