Tento recept na koktejl z čerstvého manga je inspirovaný exotickou vietnamskou kuchyní a proto se s ním můžete setkat i u nás na kurzu vietnamské kuchyně. V menu ho tam poznáte podle názvu Sinh tố xoài. Je osvěžující, ale zárveň příjemně sladký. Koktejl má hodně hustou konzistenci a proto v létě vynahradí i odpolední svačinu.
Při přípravě koktejlu, i dalších jídel s mangem, určitě používejte zralé mango, které v obchodech bývá označeno cedulkou „Ready to eat„. Je o něco dražší, než mango nevyzrálé, ale s nevyzrálým mangem bohužel nedokážete udělat to, co s tím zralým. Je totiž velice tvrdé, málo sladké a nemá ani tak pěknou barvu. Zde se vyplatí nešetřit.
INGREDIENCE
|
![]() |
POSTUP
- Mango oloupejte, okrájejte od pecky a nakrájejte na menší kousky,
- Vložte mango do mixéru a přidejte jogurt, kokosové mléko, polotučné mléko a vše nechte dobře promixovat.
- Led můžete také vmixovat, nebo ho můžete celý hodit do sklenice s koktejlem.
Rady šéfkuchaře
- Čím chladnější koktejl bude, tím bude mít hustší konzistenci. Kokosové mléko totiž s chladem houstne. Pokud tedy chcete dosáhnout řídčí konzistence, rozhodně nepodávejte koktejl s ledem a nechte ho odstát téměř do pokojové teploty.
- Zkuste experimentovat a připravte si koktejl i z dalších druhů ovoce. Skvělá je například kombinace malin a banánu, jahod a banánu, a dokonce můžete přidat i zralé avokádo, pokud si přejete, aby byl váš koktejl ještě vydatnější.
Kokosové mléko
Na koktejl z manga jsme použili, a obecně na vaření používáme, kokosové mléko Aroy-D, které zároveň prodáváme i u nás v e-shopu. Je husté, až krémové, a nemá žádné přidané složky, jako například cukr, barviva, nebo chemické konzervanty. V receptech hravě zastoupí smetanu, ale je třeba počítat s intenzivní kokosovou chutí.