Hříbková omáčka na těstoviny

Ačkoli vlahá letní rána přímo vybízejí na procházku po lese a sbírání hub, tato omáčka na těstoviny je mnohem lepší ze sušených hříbků, které jí dodají nezaměnitelnou zemitou chuť. Proto si ji můžete dopřávat celý rok, klidně z vlastních nasušených hříbků. Čerstvé houby ale omáčce rozhodně neuškodí.

Suroviny

  • 80 g sušených hřibů
  • 4 šalotky
  • 50 g parmazánu
  • 1 lžička koriandrových semínek
  • 1 lžička kmínu
  • 200 ml 12% smetany
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu
  • ½ svazku čerstvé petrželky
  • sůl, pepř dle chuti

Postup

1. Sušené houby zalijte vodou nebo vývarem a nechte hodinu namáčet, poté je nakrájejte.

2. Šalotku nasekejte najemno a v hmoždíři rozdrťte koriandr a kmín.

3. V pánvi rozehřejte máslo s lžící oleje a zpěňte na něm cibulku s kořením. Poté přidejte i houby.

4. Smetanu rozmíchejte s parmazánem a nalijte ji do pánve. Promíchejte a nechte smetanu svařit.

5. Dochuťte omáčku solí, pepřem a čerstvě nasekanou petrželkou.

TIP

Chcete-li se vyhnout smetaně, můžete orestované houby zahustit zápražkou a přidat vývar v dostatečném poměru vůči houbám. Sušené hřiby jsou pro přípravu této omáčky skutečně nejlepší. Mají svou specifickou zemitou chuť, jež uvolňují po namočení. Můžete použít i čerstvé houby. Postupujte podle receptu, ale houby nemáčejte.