Máme pro vás tip na zdravou svačinku. Upečte si domácí semínkový chléb a k němu čerstvý sýr. Semínkový chléb obsahuje vlákninu a čerstvý sýr zase bílkoviny. Když k tomu přidáte ještě čerstvou zeleninu, máte vyváženou a chutnou svačinku.
Semínkový chléb
Ingredience:
- 140 g ovesných vloček
- 60 g celozrnné mouky
- 100 g slunečnicových semínek
- 100 g lněných semínek
- 80 g lískových ořechů
- 3 lžíce chia semínek
- 1 vejce
- 2 lžíce másla
- 1 lžička soli
- 350 ml vody
- 1 lžíce slunečnicového oleje na vymazání formy
Postup:
- Do hluboké mísy nasypte vločky, mouku, slunečnicová, lněná a chia semínka, sůl a lískové ořechy a promíchejte.
- Přidejte rozšlehané vejce, rozpuštěné máslo a vodu. Důkladně promíchejte, přelijte do vymazané chlebové formy a nechte alespoň hodinu odpočívat.
- Předehřejte troubu na 180 °C a pečte asi 20 minut.
- Pak teplotu stáhněte na 160 °C a pečte ještě asi 30 minut.
- Nechte vychladnout a nakrájejte ostrým nožem na krajíce.
Čerstvý sýr
- čerstvé mléko
- syřidlo
Postup:
- Do mléka přidejte syřidlo Kuvings (je dodáváno s přístrojem).
- Vložte vzniklou tekutinu do fermentoru a zavřete víko.
- Na fermentoru stiskněte tlačítko Menu pro výběr Nadýchaný sýr.
- Fermentor nyní udělá práci za vás.
- Hotový sýr vyndejte z fermentoru, uchovávejte v lednici.
- Podávejte se semínkovým chlebem a zeleninou.
- Přesnější informace o poměru ingrediencí a času přípravy jsou uvedené v příbalovém letáku u produktu. Nemůžeme je uvádět.