Domácí semínkový chléb s čerstvým sýrem

Máme pro vás tip na zdravou svačinku. Upečte si domácí semínkový chléb a k němu čerstvý sýr. Semínkový chléb obsahuje vlákninu a čerstvý sýr zase bílkoviny. Když k tomu přidáte ještě čerstvou zeleninu, máte vyváženou a chutnou svačinku.

 chlebik s čerstvým sýrem

 

Semínkový chléb

Ingredience:

semínkový chléb

  • 140 g ovesných vloček
  • 60 g celozrnné mouky
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 100 g lněných semínek
  • 80 g lískových ořechů
  • 3 lžíce chia semínek
  • 1 vejce
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička soli
  • 350 ml vody
  • 1 lžíce slunečnicového oleje na vymazání formy

 

Postup:

  1. Do hluboké mísy nasypte vločky, mouku, slunečnicová, lněná a chia semínka, sůl a lískové ořechy a promíchejte.
  2. Přidejte rozšlehané vejce, rozpuštěné máslo a vodu. Důkladně promíchejte, přelijte do vymazané chlebové formy a nechte alespoň hodinu odpočívat.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C a pečte asi 20 minut.
  4. Pak teplotu stáhněte na 160 °C a pečte ještě asi 30 minut.
  5. Nechte vychladnout a nakrájejte ostrým nožem na krajíce.

 

Čerstvý sýr

  • čerstvé mléko
  • syřidlo

Postup:

domaci syr

  1. Do mléka přidejte syřidlo Kuvings (je dodáváno s přístrojem).
  2. Vložte vzniklou tekutinu do fermentoru a zavřete víko.
  3. Na fermentoru stiskněte tlačítko Menu pro výběr Nadýchaný sýr.
  4. Fermentor nyní udělá práci za vás.
  5. Hotový sýr vyndejte z fermentoru, uchovávejte v lednici.
  6. Podávejte se semínkovým chlebem a zeleninou.
  7. Přesnější informace o poměru ingrediencí a času přípravy jsou uvedené v příbalovém letáku u produktu. Nemůžeme je uvádět.