Cider nebo cidre? A skvělé recepty!

Jablečný ciderCO JE CIDRE? 

Cidre je jablečný alkoholický nápoj, který se vyrábí z jablečné šťávy. Ta kvasí v dubových sudech a potom prochází procesem pasterizace a čištěním. Cidre pochází z jižní Francie především z oblasti Bretaň a Normandie. Tradičně rozlišujeme dva druhy cidru - suchý neboli brut, který obsahuje 4,5 % alkoholu a sladší tzv. doux, který obsahuje kolem 2 % alkoholu. Francouzský cidre je obvykle perlivý, a proto se uzavírá do lahví se špuntem (podobné u šampaňského). 

Čím dál populárnější je cidre nouveau, který prochází jen krátkým procesem kvašení, a tak obsahuje méně alkoholu a je sladký. Podobá se jemně perlivému jablečnému moštu. Také jsou oblíbené BIO cidry, které jsou vyráběny z jablečné šťávy z jablek vypěstovaných v BIO kvalitě a při jehož výrobě se nepoužívají žádné chemické látky.

CIDRE NEBO CIDER? JAKÝ JE MEZI NIMI ROZDÍL?

Cider [čti sajdr] i cidre [čti sídr] jsou perlivé nápoje s obsahem alkoholu, které jsou vyráběny kvašením z jablečné šťávy, liší se však metodou výroby a díky tomu i složením a chutí. Cider pochází z Anglie, může obsahovat dochucovadla a další přidané látky a je více podobný pivu. Cidre pochází z Francie a je vyroben pouze ze 100 % jablečné šťávy, je tedy přírodní, obsahuje přirozený zbytkový cukr a vyznačuje se výraznou chutí jablek. 

glazovaná šunka

GLAZOVANÁ ŠUNKA

Ingredience
8 kg vařené vepřové šunky (z kýty), 2 lžičky celých hřebíčků, 330 ml cidru, 1 hrnek třtinového cukru, 2 svitky skořice 

Postup
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Z šunky odkrojte vrchní část kůže, ale bílou část ponechte. Do této části kůže udělejte ostrým nožem diagonální zářezy asi v 3cm rozestupech, ale neprořízněte až na maso. Do středu vzniklých kosočtverců zapíchněte hlavičky hřebíčků. Vyčnívající kost zabalte do alobalu.

2. Na pánvi prohřejte cidre s cukrem a svitky skořice. Vařte při mírné teplotě cca 5 minut za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Přiveďte k varu a stáhněte teplotu. Vařte na mírnou teplotu ještě asi 20 minut do zhoustnutí. Sejměte ze sporáku a nechte 10 minut odstát. Vyjměte svitky skořice.

3. Dejte šunku do pekáče - nejlépe na mřížku, aby nebyla ponořená ve vodě, kterou na dno pekáče nalijete (vody nalijte tolik, aby sahala asi 2 cm od dna pekáče). Potřete šunku silikonovým štětcem (použijte asi 1/4 marinády). Pečte asi 1 a 1/2 hodiny do zlatova. Každých 20 minut šunku potírejte.

Zdroj receptu: www.taste.com.au

KACHNÍ PRSA S ČERVENÝM ZELÍM OCHUCENÝM JABLEČNÝM CIDREMKACHNÍ PRSA S ČERVENÝM ZELÍM OCHUCENÝM JABLEČNÝM CIDREM

Ingredience
50 g másla, 1 červené jablko (zbavené jádřince, nakrájené na klínky), 2 lžičky třtinového cukru, 4 kachní prsa, 1/2 hlávky červeného zelí (nakrájené na jemné proužky), 1 stroužek česneku, 250 ml perlivého jablečného cidru, 125 ml kuřecího vývaru, 55 g na sucho opražených vlašských ořechů (nasekaných na hrubo), 1 lžička celého kmínu, 1/4 hrnku nasekané pažitky

Postup
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Rozpusťte polovinu másla na velké pánvi, kterou rozpalte na vysokou teplotu. Přidejte klínky jablek a posypte cukrem. Vařte za občasného míchání cca 2 - 3 minuty, dokud jablka nezkaramelizují. Pak jablka přesuňte na talíř a přikryjte je fólií, aby zůstala teplá. 

2. Snižte lehce teplotu. Na výpeku z jablek opečte kuřecí prsa, která jste předem osolili a opepřili, z každé strany cca 1 - 2 minuty do zlatova. Z pánve prsa přesuňte na plech. Pečte v předehřáté teplotě asi 10 minut, aby byla prsa středně propečená (medium) nebo upravte čas pečení podle požadovaného stupně propečení. Poté prsa dejte stranou a nechte je 10 minut odpočinou.  

3. Mezitím rozpusťte zbytek másla na velké pánvi na vysoké teplotě. Přidejte zelí a nasekaný česnek, opékejte za stálého míchání cca 2 minuty, dokud zelní nepovolí. Přidejte cidre a kuřecí vývar a přiveďte vše k varu. Stáhněte teplotu a za občasného míchání vařte cca 10 minut, dokud nebude zelí měkké a tekutina se nevypaří. Pak přidejte vlašské ořechy a kmín a promíchejte. Ochuťte zelí solí a pepřem. Sundejte ze sporáku a promíchejte s pažitkou.

4. Na talíř naaranžujte zelí, karamelizovaná jablka a tenké plátky kachních prsou a vše přelijte výpekem.

Zdroj receptu a obrázku k receptu: www.taste.com.au

SVĚŽÍ NÁPOJ S JABLEČNÝM CIDREM S CITRONOVOU TRÁVOU

SVĚŽÍ NÁPOJ S JABLEČNÝM CIDREM S CITRONOVOU TRÁVOU

Ingredience
1 malé červené a 1 malé zelené jablko (zbavené jádřince a nakrájené na tenké plátky), 3 - 4 hrnky ledových kostek, 2 lžíce zázvorového vína (volitelné), 465 ml ledového čaje (příchuť nejlépe jablko a citronová tráva), 375 ml sladkého cidru, 1 stonek citronové trávy (lehce přelámaný, aby se z něj uvolnila chuť a vůně)

Postup
1. Do velkého džbánu dejte na dno 3/4 plátků jablek, na ně dejte polovinu ledových kostek. 

2. Další vrstva bude 1/2 zbylých jablek a veškerý zbylý led. Zakončete jablky. Přelijte zázvorovým vínem (volitelné).

3. Poté přelijte zároveň ledovým čajem i cidrem. Stonek citronové trávy rozkrojte na 3 části a přidejte je do džbánu. Lehce promíchejte. 

Při servírování lijte nápoj do vychlazených sklenic.

Zdroj receptu a obrázku k receptu: www.taste.com.au

TIP: Na všechny recepty můžete zkusit použít jak cidre, tak cider. Vyzkoušet můžete i různé příchutě.