Bazalkové pesto

Bazalkové pesto je doslova italským pokladem. Základem jsou kvalitní suroviny, ale v podstatě jde o velice prostou, zato geniální delikatesu. Bazalkové pesto se skvěle hodí k těstovinám nebo na opečenou bagetu pod mozzarelu a rajčata. Recept na italské bazalkové pesto si zajisté najde čestné místo ve vaší kuchařce.

Ingredience

  • 1 svazek bazalky
  • 40 g piniových oříšků
  • 40 g nastrouhaného parmazánu
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • sůl dle chuti
Bazalkové pesto

Postup

1. Piniová semínka opražte na suché pánvi.

2. Poté je rozmačkejte v hmoždíři s česnekem a natrhanými lístky bazalky.

3. Na závěr vetřete parmazán a olivový olej. Vše důkladně promíchejte do hladké konzistence.

TIP

Pesto by vždy mělo mít jen jednu hlavní složku. Buď některou bylinku, nebo sušená rajčata. Původní pesto je bazalkové - Pesto Basilico. Pesto připravte ideálně v hmoždíři. Mixérem se mohou suroviny znehodnotit. Místo piniových oříšků můžete použít pekanové ořechy nebo např. mandle, které ovšem neobsahují tolik chuti a zůstávají jen slabou náhražkou.