10 základních druhů koření, které nesmí v kuchyni chybět

Koření je nedílnou součástí každé kuchyně. Jejich jedinou rolí však není pouze dochucení pokrmů, mají skvělé účinky také na lidský organizmus. Každé koření má svou specifickou chuť a barvu a je vyráběno z čerstvých nebo sušených rostlin.

Články_header koreni

Krátce z historie koření

Historie koření sahá až do mladší doby kamenné, v archeologických nálezech z tohoto období byl v obydlích nalezen kmín. Písemné zmínky o užívání koření sahají do 3. tisíciletí před naším letopočtem a pochází z Číny. Také ve staroegyptských receptech je možné najít různé druhy koření (např. šafrán, kmín nebo anýz). Staří Indové zase používali kardamom, kurkumu nebo skořici.

Obchod s kořením byl po několik století zdrojem bohatství a moci. Co se týče produkce koření, nejvýznamnějšími zeměmi byla Indie, Čína a Indonésie. Právě koření bylo motivací mořeplavců pro hledání nových cest do vzdálené Indie. Řeckořímští lékaři a filozofové používali koření pro jejich léčivé účinky už kolem roku 500 před naším letopočtem.

koreni (1)3 typy koření podle formy

  • celé koření - uvnitř si uchová svoji vůni a chuť, po umletí se vůně i chuť ještě umocní a rozvine
  • mleté koření - je důležité, abyste koření spotřebovali co nejdříve po otevření původního obalu. Vždy obal důkladně uzavřete, skvěle poslouží speciální spony uzavření sáčků koření nebo kancelářské klipy. Nechcete-li skladovat koření v původních obalech, pořiďte si praktickou sadu skleněných kořenek, která bude skvělým doplňkem vaší kuchyně.
  • směsi koření - obsahují vždy více druhů koření. Nejčastěji je seženete připravené pro konkrétní druhy jídel. Seženete tak směs koření na guláš, na grilování, ryby, maso nebo třeba směs koření na punč či svařené víno.

 

 

Celé koření Mleté koření Směsi koření
Výhody delší trvanlivost může být použito okamžitě rychlost použití
Nevýhody  je potřeba ještě umlít
 nebo nadrtit
vůně a chuť brzy vyprchá použití pouze na konkrétní pokrm

 

10 základních druhů koření, které nesmí ve vaší kuchyni chybět

Kmín

Kmín je jedno z nejstarších koření používaných v Evropě. Jsou to sušená semena kmínu kořenného, tedy rostliny, která dorůstá výšky asi jednoho metru a pěstuje se snad ve všech zemích střední Evropy, ale i jinde ve světě. Kmín se používá jak celý, tak mletý. Chuť kmínu je hořká a aromatická.

Kmín je nenahraditelnou složkou chleba a dalších druhů pečiva. Používá se také do různých polévek, salátů, přidáváme jej také k vaření brambor, pokrmů z hub, na dušené zelí, na maso, na brambory, při nakládání zelí a konzervování potravin.

Kmín odstraňuje plynatost a nadýmání, podporuje trávení, podporuje krvetvorbu, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Toto koření má močopudné účinky. Při problémech s trávením, plynatosti či bolesti břicha skvěle pomáhá čaj z kmínu. Kmín je také bohatým zdrojem železa, kterého má lidské tělo zpravidla nedostatek.

Rozdíl mezi kmínem kořenným (vlevo) a římským kmínem (vpravo) je zejména v barvěkmin

Římský kmín

Římský kmín není totéž co klasický kmín, který dáváme do brambor. Římský kmín je o něco drobnější, světlejší a má jinou chuť a výraznější aroma. Chuť římského kmínu je hořká a intenzivní, a tak se to s jeho množstvím nesmí přehánět. Římskému kmínu se také říká kumín.

Římský kmín je nedílnou součástí arabské a indické kuchyně, používá se zejména do zeleninových pokrmů, polévek, rýže či luštěnin. Toto koření se přidává také do kari. Římský kmín lze využít celý nebo mletý, přičemž ten mletý si zachová svoji chuť a vůni zhruba po dobu 2 měsíců.

Římský kmín podporuje hubnutí, snižuje riziko srdečních nemocí, ulevuje od zažívacích problémům, podporuje imunitu a má dobrý vliv také na paměť. Stejně jako klasický kmín je i ten římský bohatý na železo.

Římský kmín koupíte u nás v eshopu Koupit

Pepř

Pepr

Pepř je spolu se solí alfou a omegou každé kuchyně. Pepř je plod pepřovníku. Existuje několik druhů pepře, nejznámějším a nejpoužívanější pepř je ten černý. Černý pepř je plod pepřovníku, který ještě není zcela zralý, nechá se zapařit a následně se suší na slunci, dokud nemá tmavou slupku. Dále jistě znáte bílý pepř. Tento druh pepře se získává již z zcela zralého plodu pepřovníku. Ten se namáčí, loupe a následně vysouší. Má výraznější, ale ne tolik palčivou chuť jako pepř černý. Zelený pepř je získáván z nezralých plodů pepřovníku, které se usuší či zmrazí. Červený pepř jsou vlastně úplně zralé plody pepřovníku.

Každý druh má trochu jiné využití v kuchyni. Černý pepř se nejvíce hodí do omáček, polévek a k tmavému masu. Bílý pepř je vhodný do světlých omáček, světlých krémových polévek, k rybám a drůbežímu masu. Ten zelený bývá využíván zejména při přípravě steaků či paštik. Červený pepř se hodí do různých marinád a omáček ke steakům.

Pepř má skvělé účinky také na zdraví. Urychluje metabolismus a tím přispívá k lepšímu spalování tuků. Pomáhá při nadýmání a střevních potížích. Stimuluje srdeční činnost a slouží také jako detoxikant. Také pepř je považován za přírodní afrodiziakum.

 

Na našem e-shopu najdete například kvalitní černý pepř značky TRS Koupit
a také skvělé mlýnky na koření různých značek Koupit

 

Tip: Připravte si pepřovou omáčku ke steakům podle našeho receptu.

 

Bobkový list

Bobkovy list

Bobkový list je list vavřínu pravého, který je pěstován převážně ve Středomoří. Má specifickou kořeněnou chuť. V kuchyni bobkový list používáme nejčastěji sušený, sušením se jeho chuť ještě zvýrazní.

Bobkový list se používá zejména ve francouzské a středomořské kuchyni. Hodí se zejména do omáček, polévek, k masu či rybám a při zavařování zeleniny. Z listů se dá připravit také čaj, který pomáhá ředit krev a snižovat hladinu cukru v krvi. Tohoto čaje se však nesmíte vypít větší množství naráz, abyste svému zdraví spíše neuškodili. Stačí jej zhruba 50 ml.

Také bobkový list má pozitivní účinky na lidský organismus. Má protizánětlivé účinky, snižuje hladinu krevního cukru, detoxikuje organismus, podporuje trávení, zamezuje tvorbě krevních sraženin a zklidňuje nervový systém. Tyto účinky si bobkový list zachová i po usušení.

U nás v eshopu pořídíte bobkový list za super cenu 59 Kč Koupit

Skořice

Skorice

Skořice je jedním z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších koření. Je to kůra stromu skořicovník, která se suší a balí do svitků. Tento strom je nejvíce pěstován na Srí Lance, ale také v Indii nebo na Seychelách. Nejvíce známý je skořicovník čínský a skořicovník cejlonský. Skořice z cejlonského skořicovníku je vzácnější a kvalitnější.

Charakteristická výrazná chuť a vůně skořice se hodí k přípravě sladkých dezertů, ale také asijských, jihoamerických nebo arabských pokrmů. Skořice je velmi oblíbená v zimním období. Je velmi aromatická a při vaření skvěle provoní celý byt. Skořice nesmí chybět v jablečném štrůdlu, při zavařování ovoce, ve svařeném víně ani při pečení cukroví.

Skořice má skvělé účinky také na lidské zdraví. Urychluje metabolismus, podporuje trávení, pomáhá při nachlazení, má antibiotické účinky, podporuje funkci mozku a snižuje hladinu cukru v krvi.

V našem eshopu pořídíte jak mletou Koupit tak celou skořici Koupit

 

Tip: Připravte si skořicový lék proti nachlazení. Smíchejte lžíci medu, malou lžičku citrónové šťávy a malou lžičku mleté skořice. Nechte pár minut odstát. Tuto směs konzumujte 2x denně a do pár dnů bude nachlazení pryč.

 

Chilli koření

 alt=

Chilli koření je vyráběno z chilli papriček různých odrůd a stupňů pálivostí. Chilli paprička je všeobecný název, existuje totiž velké množství druhů chilli a každoročně přibývají další druhy. Pálivost chilli papriček má na svědomí látka zvaná kapsaicin, ta vyvolává pocit pálení v každé tkáni, se kterou přijde do styku. Proto si vždy po kontaktu s chilli papričkami pečlivě umyjte ruce.

Využití chilli papriček v kuchyni je velmi široké a rozmanité. Používá se do omáček, k masu, do polévek a spousty dalších pokrmů. Obecně lze říci, že čím menší je chilli paprička, tím pálivější má chuť. Chilli papričky bychom měli přidávat do jídla až na konec, čím déle se totiž vaří, tím jsou pálivější.

Chilli je výborným pomocníkem při rýmě a nachlazení, ostrá pálivost skvěle ulevuje od ucpaného nosu a dutin. Chilli papričky mají silné antiseptické a antibiotické účinky, detoxikují organismus a podporují imunitu. Chilli papričky jsou také známé jako afrodiziakum a jejich konzumace uvolňuje také hormon štěstí.

V nabídce Chefshopu najdete široký výběr chilli koření Koupit

 

Tip: Pokud jste to přehnali s chilli, vysvobodit vás může cokoliv, co obsahuje tuky nebo alkohol. Můžete tedy pálivý pokrm zajíst jogurtem nebo zapít menším množstvím alkoholu. Nesnažte se oheň v ústech uhasit vodou, bude vás to pálit ještě víc než předtím.

Kajenský pepř

Kajensky_pepr

Speciální odrůdou chilli papriček je kajenský pepř. Tato odrůda pochází z Jižní Ameriky a její název je odvozen od města Cayenne, protože právě v jeho okolí se pěstovala. Nejedná se tedy o pepř jako takový, ale o chilli papričku, za tímto ustálený názvem stojí špatný překlad ze slova "pepper", což je pepř, ale i paprička. 

Toto koření je typické pro mexickou kuchyni, je ideální pro přípravu typického Chilli con carne. Hodí se k masu, rybám i mořským plodům. Dodá jídlu ostrou chuť, buďte při jeho používání ale opatrní. Toto koření totiž dosahuje pálivosti mezi 30 000 a 50 000 SHU, což je poměrně silné.

Kajenský pepř je dobrým pomocníkem při hubnutí, snižuje totiž chuť k jídlu a zrychluje metabolismus. Obsahuje látku kapsaicin, která pomáhá tlumit bolest. Dalším významným účinkem tohoto koření je jeho pozitivní vliv na lidskou psychiku, zlepšuje náladu a působí jako přírodní antidepresivum. Kajenský pepř působí proti chřipce a nachlazení a podporuje detoxikaci těla.

Kajenský pepř u nás koupíte ve dvou velikostech 133 g a 13 ml

Indian_Spices

Hřebíček

Hrebicek

Hřebíček je koření, které vzniká usušením poupěte rostliny hřebíčkovce kořenného. Hřebíček má aromatickou vůni a nasládlou až hořkou chuť. Doporučujeme jej čerstvě namlít nebo nadrtit těsně před použitím, protože po namletí svou vůni a chuť poměrně rychle ztrácí. Hřebíček pochází z Indonésie.

Využití hřebíčku v kuchyni je velmi široké, hodí se jak do slaných, tak do sladkých pokrmů, je také nedílnou součástí svařeného vína. Toto koření je také součástí různých směsí koření (např. garam masala, směs pěti koření atd.). Hřebíček je nedílnou součástí mnoha pokrmů, jako například svíčková na smetaně, zvěřina nebo jablkový kompot.

Díky svým skvělým účinkům na zdraví byl hřebíček v  minulosti ceněn zlatem. Hřebíček ulevuje od bolesti zubů a dásní, ale také od bolesti kloubů. Poslouží také k desinfekci ran nebo zklidnění žaludku. Hřebíček přimíchaný do mléka slouží jako přírodní afrodiziakum.

Hřebíček celý koupíte u nás v Chefshopu pouze za 79 Kč Koupit

 

Tip: Připravte si tinkturu pro výplach ústní dutiny při bolesti zubů a paradontóze. Do půl litru lihu naložte 10 g hřebíčku a 1/2 celé skořice. Nechte 14 dní louhovat, poté přeceďte a používejte 2x denně na vyplachování ústní dutiny.

 

Šafrán

Safran

Jistě znáte úsloví "málo jako šafránu", které se používá proto, že šafrán je dost drahý a také ho k ochucení pokrmu stačí jen velmi malé množství. Drahý je zejména proto, že se dosud nepodařilo vymyslet jiný způsob sklizně šafránu než ruční sběr. Šafrán jsou vlastně sušené blizny z rostliny zvané šafrán setý neboli krokus setý. Ze 100 000 blizen se získá pouze 100 gramů šafránu, což je další důvod jeho vysoké ceny. Šafrán se nejvíce pěstuje v Íránu.

Věděli jste, že... Cena za gram šafránu nejvyšší kvality se pohybuje kolem 60 dolarů (=cca 1.500 Kč), což je více než cena drahých kovů.

 

V Chefshopu koupíte Šafrán Don Jerez za 59 Kč Koupit

 

Safran

Šafrán se používá zejména ve španělské, italské a francouzské kuchyni a na blízkém východě. Nejčastěji slouží k obarvení a aromatizaci rýže, polévek, omáček, ryb, ale i dezertů. Na jedno vaření postačí pouze množství šafránu na špičku nože. Konzumace šafránu není doporučena malým dětem a těhotným ženám.

Co se týče vlivu šafránu na zdraví, je jich opravdu hodně. Šafrán podporuje trávení, zvyšuje obranyschopnost organismu, podporuje funkci žaludku a jater, působí jako prevence proti rakovině, snižuje projevy alergií a astmatu, snižuje bolest hlavy, břicha, dodává energii a působí jako přírodní antidepresivum.

Tip: Vyzkoušejte pravé italské šafránové rizoto dle šéfkuchařů z Chefparade.

Kari koření

Kari koreni

Kari koření představuje orientální směs koření. Existuje mnoho variant této směsi. V Indii si každá domácnost připravuje vlastní směs. Svoji typickou žlutou barvu získává kari z kurkumy, která je součástí směsi. Kari má nasládlou a mírně štiplavou chuť a stačí jej pouze malé množství.

Kari koření se nejvíce používá v indické kuchyni a je složkou téměř všech indických pokrmů. Pomocí kari pokrm nejen ochutíte, ale i obarvíte, můžete tak získat žlutou rýži, těstoviny, ale i maso nebo ryby. Kari se dá použít také do omáček či krémových polévek. Složení jednotlivých směsí kari se může lišit. Nejčastěji směs obsahuje kurkumu, chilli, pepř, kardamom, zázvor, skořici a další složky.

Vyberete si raději kari směs Mild Madras nebo kari směs Hot Madras? 
Mild Madras a Hot Madras

 

Tip: Vyzkoušejte také kari pasty. Víte, jaký je rozdíl mezi jednotlivými kari pastami? Dozvíte se to v našem článku.

 

Pečený kořeněný květák

Kořeněný květák

Ingredience:

  • 1 ks květáku
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 2 ks hřebíčku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžičky kari
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 3 lžíce čerstvého koriandru
  • parmazán
 

Postup:

Na pánvi krátce opražíme kmín a hřebíček, aby se hezky rozvoněly. Poté je rozdrtíme v hmoždíři. Přimícháme skořici, sůl a kari.

Do zapékací mísy vymazané olejem vložíme růžičky květáku, pokapeme je zbylým olivovým olejem, posypeme připravenou směsí koření a dáme péct do trouby zhruba na 190 °C. Po 15 minutách květák přelijeme smetanou a vrátíme jej zpět do trouby. Pečeme dalších 15 minut do změknutí. 

Pak květák přelijeme smetanou, vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších asi 15 minut, dokud není měkký. Chvíli před koncem pečení květák posypeme strouhaným parmazánem. Upečený květák ozdobíme nasekaným koriandrem a ihned podáváme.

Zdroj receptu: igurmet.cz 

A bez kterého koření se doma neobejdete vy? :-)