Sushi je součástí po staletí pěstované kultury, původně čínské, až později japonské. O jeho historii si můžete přečíst v našem starším článku. Dnes se na sushi podíváme z praktické stránky, konkrétně na to, jak jíst sushi a na jeho servírování.
10 zajímavostí o servírování sushi
- Výraz „sushi“ neoznačuje syrovou rybu, ale uvařenou rýži na sushi s rýžovým octem, solí a cukrem.
- V japonské restauraci dostanete mokrý ručník na utření rukou před jídlem.
- Miso polévka obvykle zakončuje sushi menu a pomáhá správnému zažívání.
- Nože na sushi vycházejí ze samurajských mečů. Ostří se ideálně každý den.
- Itamae (sushi šéfkuchař) dnes může začít připravovat sushi již po dvouletém tréninku. Dříve potřeboval 10 let, ale velká poptávka po sushi způsobila radikální zkrácení.
- Jídelní hůlky se nesmějí zapichovat do jídla, protože to symbolizuje oběť mrtvým předkům.
- K hotovému sushi už si nedávejte wasabi. Urazili byste tím kuchaře, který jistě nezapomněl přidat wasabi přímo do rolky.
- Nigiri sushi namáčejte do sójové omáčky rybou dolů.
- Jíte-li gunkan, nalijte trochu sójové omáčky přímo na „lodičku“.
- Na sashimi (syrovou rybu) si dejte trochu wasabi a namočte kousek do sójové omáčky.
Zdroj: www.japan-guide.com
Jak připravujte sushi japonský mistr? Podívejte se.