Znáte pojem Yuba?

Víte, že sushi nemusí být zabaleno pouze do Nori, ale mimo jiné třeba také do yuby? Yuba je tradiční japonskou pochoutkou, která se v japonské kuchyni užívá již od 16. století. Jde vlastně o škraloup ze sojového mléka, který se užívá nejen k zabalení sushi, ale také i jako listové těsto nebo těstovina do polévek. Yuba se užívá čerstvá, i sušená, vcelku, ale i nakrájená na kousky.

Jak se vyrábí YUBA

Yuba

Na výrobu yuby potřebujete speciální mělkou čtverhrannou pánev, v níž budete vařit sojové mléko, na jehož povrchu se vlivem studeného vzduchu bude vytvářet tenký škraloup. Ten se s pomocí speciálních hůlek z povrchu mléka snímá a suší. Yubu si však můžete i koupit, prodává se nejen jako sušená, ale i čerstvá, mražená a dokonce i konzervovaná.

Recept na Yuba maki sushi:

Yuba se užívá i na výrobu Yuba maki sushi. Toto sushi je Japonsku velmi oblíbené, avšak i zde je nutno upozornit, že nemá jednotnou podobu, liší se od sebe svými náplněmi. Zde najdete recept na nejjednodušší Yuba maki roll sushi, které si zvládnete doma připravit i vy.

Ingredience:

● několik plátů Yuby
● vařené rýžové nudle, soba nudle anebo jiné tenké nudle
● jednu mrkev nakrájenou s pomocí nože na tenké pásky
● jarní cibulku rozkrojenou podélně na cca 5 cm široké proužky
● miso pastu (světlou i tmavou)
nakládaný zázvor
● arašídový olej
● sojová omáčka

Postup:

1. Nejprve si připravte všechny přísady, jimiž chcete naplnit sushi, čili, uvařte si nudle a nakrájejte si zeleninu. Dále si pak nachystejte dřevěné prkénko a nádobí na kterém budete Yuba maki sushi servírovat. Doporučuji vám užít například to od Made in Japan, jež se vyznačuje svou jedinečností i kvalitou.

2. Všechny připravené ingredience položte na předem navlhčenou yubu (trochu vařených nudlí, pásky mrkve, proužky jarní cibulky, nakládaný zázvor), přidejte miso pastu a sviňte. Hotový závitek pak svažte pramenem nudlí. Závitky z Yuby můžete vyrobit různě. Jejich finální tvar tak může být nejen rolka, ale i kulička, trojúhelník, čtverec anebo dokonce obdélník. To, jak sushi zavinete, není u tohoto druhu důležité.

3. V dalším kroku rozpalte arašídový olej ve woku. Pozor, neohřívejte jej příliš, z pánve se nesmí kouřit!

4. Do horkého oleje ponořte závitek na dobu cca 2-3 minut, tedy do té doby, dokud yuba nezhnědne a nestane se křupavou.

5. Usmažené Yuba maki položte na papírový ubrousek, aby jste je zbavili přebytečného tuku.

6. Hotové Yuba maki sushi podávejte teplé spolu se sojovou omáčkou anebo jiným japonským kořením.