Ústřicová omáčka

V rámci našeho projektu MilujuSushi.cz bychom vám, sushi nadšencům, chtěli představit několik speciálních potravin, které tvoří základ asijské kuchyně a do které spadá i oblíbené sushi. Pokud jste milovníky nejen sushi, ale třeba zeleného kari, pekingských závitků a dalších tradičních pokrmů, doporučujeme rozšířit si znalosti potravin. Tentokrát to bude o ústřicové omáčce.

Ustřicová omáčka

Co je to ústřicová omáčka?

Ústřicová omáčka se používá zejména v thajské kuchyni, která se skládá ze tří základních chutí - kyselá, slaná a pikantní. Dodává thajskému jídlu právě slanou chuť a lze ji použít místo soli. Má hnědou barvu s výraznou vůní, proto je potřeba dávat pozor, abyste si ji nespletli se sójovou omáčkou na sushi. Jejím základem je extrakt z ústřic vařených v solném roztoku a v omáčce z fermentovaných sójových bobů. Používá se hlavně jako přísada k ochucení pokrmů z masa, zeleniny a ryb podobně jako sójová omáčka Kikkoman.

V jakých jídlech se s ní můžu setkat?

Použití ústřicové omáčky je podobné jako dochucování sójovou či rybí omáčkou. Setkat se s ní můžete v polévkách, thajských nudlích nebo s ní můžete dochutit maso. Nebojte se v kuchyni experimentovat, ústřicová omáčka má specifické aroma, které si oblíbíte.

Kde ji koupím? 

Pokud máte cestu kolem tržnice SAPA, rozhodně neváhejte a vydejte se na větší nákup asijských potravin. V Praze pak můžeme doporučit mini-market v ulici Zlatnická, kousek od Café Imperial. Ústřicová omáčka je také k dostání v e-shopech, kde lze sehnat další sushi ingredience: Svetkoreni.cz, Asijske-potraviny.eu nebo Chefshop.cz