Tempura – znáte toto japonské národní jídlo?

Tempura je japonské národní jídlo (původem ale z Evropy!), jehož základem je moučka tempurako, která se rozmíchá s vodou v takovém poměru, aby vznikla kaše trochu hustější než palačinkové těsto. Tempurako lze nahradit směsí z mouky, solamylu a vajec - výsledek je ale naprosto nesrovnatelný.

Ingredience:

Tempura

  • bílá ředkev (na zajídání)
  • paprika, kadeřavá petržel, houby shi-take, okurka, ředkev, cuket, kousky ryb, krevetky, kuřecí maso...
  •  tempurako
  •  rýže
  • olivový olej
  • sojová omáčka
  • sladké bílé víno
  • cukr a sůl

Postup:

1. Všechny suroviny si nakrájíme na sousta (ani velká, ani malá). Krevetky nechám vcelku.

2. Kadeřavou petrželku rozdělíme na snítky zhruba také o velikosti sousta.

3. Do kaše z tempurako namáčíme všechna sousta tak, aby byla pokryta ze všech stran.

4. V hluboké pánvi rozpálíme hodně oleje. Do oleje vkládáme obalené kousky podle druhů a hlavně jeden po druhém, každý kousek zvlášť, aby se pokud možno nedotýkala navzájem.

5. V oleji smažíme jen chvíli. Ne dlouho, tempurako má na soustu udělat lehce nazlátlou křupavou krustu.

6. Po osmažení jednotlivé kousky vyskládáme na papírové ubrousky, abychom se zbavili přebytečné mastnoty. Důležité je k tempuře na malý talířek přidat trochu nastrouhané ředkve - váže na sebe mastnotu, takže nám po jídle nebude těžko.

7. Tempuru podáváme s rýží, kterou si uvaříme jako na sushi, hodně lepivou, aby šla nabírat jídelními hůlkami.

8. Každé sousto se namáčí v misce se sojovou omáčkou, bílým vínem (sladkým), cukrem a solí. Představivosti se ovšem meze nekladou, v Japonsku se obaluje prakticky vše. Nejen zelenina, maso, mořské plody ale i ovoce...

https://youtu.be/e6nnVi3i5lg

Bonus:

Banán v tempuře

Ve zbytku tempurako obalíme na čtvrtiny rozkrojený banán, který jen chvilku osmažíme v rozpáleném oleji. Srovnáme na talířek a polijeme medem.

Tip:

Tempurako směs seženete v asijských tržnicích, na japamania.cz nebo vitalorient.cz. (Někdy je rovnou nazvána tempura.) Složena je zpravidla z pšeničné mouky, kukuřičného škrobu, rýžové mouky, cukru, soli a nějakých těch dochucovadel.