Limitovaná akce: Doprava zdarma na všechny objednávky ! platí do 28.10

Sójová omáčka k sushi: Vyberte tu nejlepší

Máte rýži, řasu, rýžový ocet, rybu i wasabi. Chybí už jen sójová omáčka. Víte ale, jak vybrat tu pravou, aby se hodila k sushi? Poradíme vám.

Sójová omáčka v mnohém připomíná víno. Čím je starší, tím zajímavější a komplexnější je její chuť. Dříve jste se v obchodech setkali se dvěma, maximálně třemi druhy sójových omáček. Dnes jich je tolik, že vás to při výběru snadno může zmást. A všechny se od sebe liší. Japonská sójová omáčka chutná jinak než čínská, liší se od sebe také tmavá a světlá verze. Recepty ale většinou nespecifikují, jakou omáčku k sushi zvolit.

Co je to sójová omáčka

Sójová omáčka je tekutina ze sóji, pšenice, vody a soli. Velmi širokým měřítkem se dá rozdělit do dvou skupin – na tu, která je zpracovaná přírodním způsobem, a na tu, která chemickým. Zatímco přírodní omáčka kvasí měsíce až roky, chemicky zpracovaná omáčka se připravuje rychle během několika dní a tvoří ji směs hydrolyzovaných sójových bílkovin a příchutí, jako je kukuřičný sirup a karamel. Sójovou omáčku 

sojova-omacka-konvicka

Japonská versus čínská

Sójové omáčky se ale liší i podle dalších ukazatelů, například podle toho geografického. Ačkoliv jsou omáčky různé v Koreji, Indonésii, Thajsku nebo na Filipínách, v našich podmínkách se pravděpodobně setkáte buď se sójovou omáčkou z Japonska, nebo Číny.

Sójová omáčka Kikkoman 150 ml
89,-

Koupit
Sojová omáčka s nízkým obsahem soli 150 ml
99,-

Koupit
Sójová omáčka Sushi&Sashimi 250 ml
99,-

Koupit
Sojová omáčka na sushi 500 ml
149,-

Koupit
Výhodný balíček Sushi
569,-

Koupit

Japonská sójová omáčka, přezdívaná shoyu, se vaří dohromady s praženou pšenicí. Čínská varianta, která původně pšenici vynechávala, se dnes vaří s pšeničnou moukou. Navíc tato verze často obsahuje přidaný cukr. Díky těmto rozdílům je japonská omáčka mírně sladší, zatímco ta čínská je hustší a má slanější dochuť.

Světlá versus tmavá

Třetí rozdíl je v barvě a způsobuje ho z velké části stáří omáčky. Světlé omáčky jsou jemnější v barvě, ale intenzivnější v chuti než jejich tmavší protějšky. Tmavá čínská sójová omáčka, která patří k těm nejstarším, bývá sladší i kvůli tomu, že se do ní přidává melasa nebo jiné sladidlo.

sojova-omacka-hulky-e1514893969475

Co je to tamari

Tamari je japonská sójová omáčka, která se připravuje bez sóji a bez pšenice (někdy ale může obsahovat stopové množství těchto látek). Je vhodná pro bezlepkové stravování, ale vždy si raději pořádně přečtěte obal.

Která sójová omáčka se hodí k sushi

K sushi se skvěle hodí japonská shoyu. Pokud nesnesete lepek, sáhněte po čisté tamari omáčce. Jestliže vás trápí vysoký krevní tlak, vyzkoušejte shiro – jde o velmi sladkou omáčku s nízkým obsahem soli. K sushi se hodí také čínská světlá sójová omáčka. Je tekutější a má světlejší barvu – a díky tomu i lahodnější chuť. Vůbec nejoblíbenější sójová omáčka k sushi je Kikkoman.

Sójových omáček k sushi existuje nepřeberné množství. Ve výsledku tak záleží i na vašich preferencích. Vyzkoušejte tradiční omáčku Kikkoman a šanci dejte také variantě tamari. A pokud vás nezaujmou, příště můžete sáhnout po jiné verzi.

sojova-omacka-sushi

Tip: Nezapomeňte na další suroviny, které jsou nedílnou součástí sushi. Přečtěte si také náš článek Wasabi křen, proč je tak důležitý pro sushi?