Sake patří k sushi

Sake (česky i saké) znamená japonsky prostě alkoholický nápoj. Často se má za to, že jde o pálenku nebo víno, ve skutečnosti se ale sake způsobem výroby (několikanásobným kvašením) blíží spíš pivu. (Mimochodem: místo, kde se sake vyrábí, nazývá angličtina "brewery", tedy pivovar.) Evropané tak nazývají alkoholický nápoj z rýže, vody a kvasinek o obsahu alkoholu nejčastěji 14 až 17 %. Můžete se ale setkat i se silnější variantou, které se dosáhne podobným postupem, jaký se používá při výrobě portského vína. Takové sake pak má obsah alkoholu až 25 %, což už je vzhledem k jeho silné chuti opravdu dost. Radíme ho nepodceňovat a pít s mírou.

Nihonšu, osake, seišu

Těmito výrazy se označuje sake v užším slova smyslu. K dostání je v až 1,5l velkých, většinou skleněných lahvích, a přes protesty tradičně založených konzumentů dokonce v papírových krabicích. Někdy se balí do krabic z japonského javoru. Podává se nejčastěji v keramické láhvi a pije z keramických nebo dřevěných "panáků", ale podává se i v malých skleničkách postavených v dřevěné krabičce. Otevřenou láhev vypijte nejlépe do dvou dnů.

Pozor: při společné večeři vždy čekejte, až vám někdo sake dolije, nebo ho ostatním nalévejte vy. Nenalévejte si ho sami, ani když je láhev sake k dispozici na stole, je to nezdvořilé. Sake byste neměli pít o samotě, ale zásadně ve společnosti, i když od tohoto původně velmi striktního požadavku se už v Japonsku pomalu upouští. Chuť sake je velmi dobře kombinovatelná se všemi japonskými pokrmy včetně sushi. Přestože její škála je velmi pestrá a sahá od velmi sladké až po velmi suchou.

sake

Výroba sake

Má velmi přísná pravidla a nese známky staletí zdokonalování. Vynecháním nebo přidáním některých kroků vznikají různé speciální druhy, jako je namazake, nigorizake, šumivé sake, koshu (zraje po léta v sudech) nebo jizake. Mezi sake se někdy řadí i amazake, sladký nápoj víceméně nebo úplně bez alkoholu, podávaný nejčastěji v zimě na různých pouličních festivalech (asi jako náš svařák).

Během procesu kvašení se vyvěšují nad vchod do "pivovaru" velké koule z cedrových jehliček. Když zhnědnou, je sake připravené ke konzumaci. Výroba probíhá hlavně v zimních měsících.

Sake teplé, horké nebo studené?

To není úplně jasné. Zatímco v některých restauracích vám dají na výběr, někde zase preferují teplé. Obecně snad platí, že studené sake je vhodné v letních měsících a teplé sake ve studených. A že dražší, prémiové druhy sake chutnají lépe studené. Ohřívat se má maximálně na 30 stupňů, a to tak, že postavíte láhev sake do horké vody, takže na metodu "ala svařák" raději zapomeňte. Nejste-li si jistí správnou teplotou, ptejte se obsluhy.