Praktický přehled: Jak dlouho vám vydrží suroviny na sushi?

Stalo se vám, že jste koupili rybu na sushi a nakonec jste jeho přípravu odložili? Nebo jste si do zásoby pořídili suroviny na sushi jako rýžový ocet, wasabi a zázvor a nevíte, jak dlouho je můžete skladovat? V našem přehledu vám všechno potřebné prozradíme.

Jak dlouho vydrží sushi?

Samotné sushi kousky, pokud jste je připravili z čerstvé ryby, vydrží nezkažené 24 hodin. Platí to i pro sashimi, což je syrové rybí maso nakrájené na kousky a podávané bez rýže.

Protože sushi i sashimi se konzumují syrové, bakterie se mohou snadno rozšířit a způsobit nepříjemné zdravotní potíže. Proto bychom tyto potraviny nikdy neměli jíst poté, co jim vyprší čtyřiadvacetihodinová lhůta. A jaká je trvanlivost jednotlivých surovin na sushi? Pojďme se na to podívat.

Losos a tuňák

Téměř všechny čerstvé ryby, které pro výrobu sushi používáme, vydrží v ledničce asi jeden až dva dny. To, že se s lososem nebo tuňákem můžete rozloučit, poznáte nejprve podle specifického zápachu. Změní se také jejich barva a i povrch se začne zhoršovat.

sushi-nigiri

Nakládaný zázvor

Surovinou, u které se nemusíte bát, že by se vám zkazila, je určitě nakládaný růžový zázvor. V uzavřené skleněné nádobě vydrží opravdu dlouho. Po otevření jej uchovávejte v lednici a můžete jej konzumovat ještě měsíc.

nakladany-zazvor-1024x683

Rýžový ocet

Nejenže rýžový ocet dodává sushi skvělou chuť, navíc také brání množení bakterií. Při správném skladování v chladné a tmavé místnosti vám bez problémů vydrží 2 roky. Pokud ale sushi připravujete často, nevydrží vám doma ocet ani rok a nemusíte tak jeho datum spotřeby řešit.

ryzovy ocet na sushi

Wasabi

Wasabi pastu uchovávejte v lednici, vydrží vám tam po otevření průměrně 12 měsíců, než se zkazí. Zkažené wasabi poznáte tak, že se při jeho vymáčknutí z obalu oddělí tekutina.

wasabi

Řasa

Řasa na sushi neboli nori má trvanlivost 2 až 3 roky. Pokud se zkazí, změní barvu na nažloutlou až hnědou a ztratí svou typickou chuť. Uchovávejte řasy v uzavřeném obalu, abyste je ubránili před vlhkostí. Skvěle k tomu poslouží uzavíratelné sáčky na potraviny.

Nori

Kaviár

Kaviár patří mezi velmi oblíbené suroviny na sushi. Po otevření doporučujeme kaviár do dvou týdnů spotřebovat. Trvanlivost kaviárů závisí na množství obsažené soli a konzervačních látek. Obecně platí, že čím kvalitnější je kaviár (a čím méně soli a konzervantů obsahuje), tím kratší má trvanlivost.

sushi-kaviar

Sójová omáčka

Dokud sójovou omáčku neotevřete, vydrží vám údajně věčnost. Tak dlouho ji ale skladovat nemusíte. I po otevření vám totiž vydrží 2 až 3 roky.

sojova-omacka

Pořiďte si suroviny na sushi do zásoby. Až příště dostanete na japonský pokrm chuť, nemusíte tahat domů těžké tašky. Stačí koupit čerstvou rybu a sáhnout pro potřebné ingredience do spižírny.