Losos připravený metodou Sous Vide sice úplně nesouvisí se sushi, ale určitě vás uchvátí. Přeci jen losos a sushi patří k sobě, tak si dovolujeme ukázat tentokrát i tento recept. Příprava metodou Sous Vide spočívá ve vaření ve vakuu v umělohmotném obalu ve vodní lázni s kontrolovanou teplotou, někdy až 72 hodin, nejčastěji při 55 – 60 stupni Celsia. Vždy je teplota pod bodem varu. Tato metoda je čím dál více oblíbená a ve velkém ji využívají restaurace.
Na lososa metodou Sous Vide budete potřebovat:
- filet lososa
- limetkové listy
- citron
- thajskou chilli papričku
- wasabi pasta
- sůl
- cibule
- maliny, i mražené
- vývar
- sůl
- pepř
- cukr
- feferonky
- nakládané borůvky
- řeřicha a kroužky cibule na ozdobu
- Sous Vide přístroj – např. Steba
- vakuovací přístroj a sáčky
Postup:
- Na filet lososa položíme limetkové listy, cibuli a chilli papričku.
- Vložíme do vakuovacího sáčku a zavakuujeme.
- Sáček ponoříme do lázně do přístroje na 20 minut na 53 stupňů.
- Maliny vložíme do kastrolku, zalijeme vývarem, zprudka povaříme, a až se maliny rozvaří a vznikne hustší omáčka, tak ji osolíme, opepříme a přidáme cukr. Nakonec přidáme nasekané feferonky.
- Lososa vyjmeme, osolíme a servírujeme společně s wasabi pastou a polevou z malin a feferonek.
- Ozdobíme nakládanými borůvkami, kroužky cibule a řeřichou.
Tip:
Takto lze připravovat i ostatní ryby, jen jen nutné, aby šlo o jednotlivé porce.
Proč používat tuto metodu?
- Maso bude krásně šťavnaté a zachová si chuť i vůni.
- Vaříte zdravě, chutně a bez tuku.
- Uspoříte energii.
- Můžete připravit velké množství najednou.
- Potraviny se nevysuší ani neoxidují.
- Nejen maso, ale i zeleninu a např. houby lze v přístroji připravovat.
- Potraviny mají minimální úbytek váhy. Oproti jiným způsobům přípravy