Losos připravený metodou Sous Vide s wasabi a pálivou omáčkou

Losos připravený metodou Sous Vide sice úplně nesouvisí se sushi, ale určitě vás uchvátí. Přeci jen losos a sushi patří k sobě, tak si dovolujeme ukázat tentokrát i tento recept. Příprava metodou Sous Vide spočívá ve vaření ve vakuu v umělohmotném obalu ve vodní lázni s kontrolovanou teplotou, někdy až 72 hodin, nejčastěji při 55 – 60 stupni Celsia. Vždy je teplota pod bodem varu. Tato metoda je čím dál více oblíbená a ve velkém ji využívají restaurace.

Na lososa metodou Sous Vide budete potřebovat:

Losos

  • filet lososa
  • limetkové listy
  • citron
  • thajskou chilli papričku
  • wasabi pasta
  • sůl
  • cibule
  • maliny, i mražené
  • vývar
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • feferonky
  • nakládané borůvky
  • řeřicha a kroužky cibule na ozdobu
  • Sous Vide přístroj – např. Steba
  • vakuovací přístroj a sáčky

Postup:

  1. Na filet lososa položíme limetkové listy, cibuli a chilli papričku.
  2. Vložíme do vakuovacího sáčku a zavakuujeme.
  3. Sáček ponoříme do lázně do přístroje na 20 minut na 53 stupňů.
  4. Maliny vložíme do kastrolku, zalijeme vývarem, zprudka povaříme,  a až se maliny rozvaří a vznikne hustší omáčka, tak ji osolíme, opepříme  a přidáme cukr. Nakonec přidáme nasekané feferonky.
  5. Lososa vyjmeme, osolíme a servírujeme společně s wasabi pastou a polevou z malin a feferonek.
  6. Ozdobíme nakládanými borůvkami, kroužky cibule a řeřichou.

Tip:

Takto lze připravovat i ostatní ryby, jen jen nutné, aby šlo o jednotlivé porce.

Proč používat tuto metodu?

  • Maso bude krásně šťavnaté a zachová si chuť i vůni.
  • Vaříte zdravě, chutně a bez tuku.
  • Uspoříte energii.
  • Můžete připravit velké množství najednou.
  • Potraviny se nevysuší ani neoxidují.
  • Nejen maso, ale i zeleninu a např. houby lze v přístroji připravovat.
  • Potraviny mají minimální úbytek váhy. Oproti jiným způsobům přípravy

Bannery_sous_vide_1