Jak na ovocné sushi (frushi)

Ovocné sushi má s tím klasickým společné vlastně jen použití rýže a výsledný tvar. Někteří ortodoxní příznivci ho dokonce vůbec neřadí mezi sushi. My to tak stroze nebereme a říkáme: pokud místo rýže nepoužijete tortillu nebo toustový chleba, klidně frushi (fruit + sushi) zkuste.

Ovocné sushi

Ovocným sushi jistě potěšíte i ty nejnáročnější strávníky, tj. děti. Navíc je to vhodná příležitost naučit je něco o východní kultuře a o filozofii sushi. Pokud nemají rády klasické sushi, díky frushi si mohou připadat jako dospělé.

S naším návodem to hravě zvládnete.

1. Uvařte 2 šálky sushi rýže.

2. Dokud je teplá, přidejte 1 polévkovou lžíci kokosového krému (místo rozvaru).

3. Místo mořské řasy použijte navlhčený rýžový papír.

4. Na papír pokládejte rýži, nakrájený ananas, jahody, meloun, kiwi… Jakékoliv ovoce podle vaší chuti.

5. Pomocí bambusové podložky obalené potravinářskou fólií sushi zarolujte.

6. Hotové rolky nařežte ostrým nožem na kousky.

Banánové ovocné sushi

Banánové sushi

500 g sushi rýže
1,25 l kokosového mléka
1-2 limetky
vanilkový cukr dle chuti
kokosový likér dle chuti
pomerančový likér
strouhaný kokos
rýžový papír
jahody
physalis
nutella

POSTUP:

 

1. Rýži propláchněte 5 – 7 krát dle potřeby tak, aby byla zbavena škrobu.
2. Dejte vařit do kokosového mléka a neustále míchejte, aby se nepřipálila.
3. Přiveďte k varu a vařte zhruba 10 – 15 minut na mírném stupni.
4. Poté přikryjte pokličkou a nechte dalších 10 minut dojít.
5. Rýži dochuťte vanilkovým cukrem a přidejte trochu strouhaného kokosu.
6. Likéry dejte do misek, přidejte do nich kůru a šťávu z omytých limetek.
7. V této směsi nechte marinovat ovoce nakrájené na plátky.
8. Z hmoty tvarujte válečky (na způsob nigiri sushi) a pokládejte na ně ovoce.

TIP: Jako další variantu můžete zvolit rýžový papír, který namočte na pár vteřin do vlažné vody. Poté položte na desku, rozprostřete dospodu ochucenou rýži, přidejte marinované ovoce nebo nutellu a zarolujeme závitky na styl maki sushi.