Jak jíst sushi a servírovat ho

Bez nadsázky se dá říct, že správné servírování sushi je určitý druh umění. Japonci věří, že jídlo, a sushi obzvlášť, má být nejen chuťovým zážitkem, ale i pastvou pro oči. Barevná různorodost sushi je zaručena množstvím použitých ingrediencí. Takže jak jíst sushi a servírovat ho?

Umění servírování sushi

Sushi

Sushi se podává naaranžované na tradičním nádobí: hranatém porcelánovém talíři, velkých kulatých keramických nebo dřevěných mísách. Výjimkou nejsou ani bambusové listy nebo dokonce makety tradičních lodí. Opravdu elegantní a vkusné servírování sushi vyžaduje estetické cítění nebo roky praxe. Stolování doplňují malé mističky, do kterých se nalévá sójová omáčka. Malé růžičky vytvořené z wasabi a zázvoru efektně dekorují talíř a hezky doplňují kousky sushi. Perfektně vypadá sushi naservírované na tmavé břidlicové desce, která je na sushi přímo určená.

Jak správně jíst sushi

  • Protože se sushi jí i rukama, v lepších restauracích a sushi barech by vám měli nabídnout oshibori - ručník na jejich očištění. V zimě se podává nahřátý, v létě studený.
  • Tradiční a neodmyslitenou součástí sushi stolování jsou jídelní hůlky. Ty mohou být vyráběny z bambusu, dřeva, porcelánu, kostí, umělé hmoty a kovu. V minulosti se používaly i hůlky vyrobené ze stříbra. Jejich zčernání při kontaktu s jídlem se považovalo za známku přítomnosti jedu. Podobně jako používání příboru v Evropě a Americe, i používání hůlek má svou etiketu.
 
Talíř na sushi Sky Blue
449,-

Koupit
Hranatý talíř na sushi
659,-

Koupit
Sushi set
1319,-

Koupit
Břidlicové prkénko
279,-

Koupit
Břidlicový tác
339,-

Koupit