Druhy sushi: Chirashi neboli sushi salát

Milujeme všechny druhy sushi. Vlastně všechny si můžete snadno připravit doma, ale jeden z nich je opravdu jednoduchý na přípravu a přitom se můžete doslova vyřádit, pokud jde o použité ingredience. Chirashi nebo také chirashizushi znamená „rozptýlené“, a je to v podstatě velká miska rýže smíchané s rybami, zeleninou a dalšími surovinami dle vlastního výběru. Je to vynikající „salátové“ jídlo, které je syté a univerzální. Můžete do něj dát cokoli, co máte rádi, a pokud jste vegani, je pro vás chirashi bez ryb a vaječné omelety tou správnou volbou.

Chirashi

Pokud máte chuť na ochucenou sushi rýži a ryby, ale nechce se vám připravovat maki, nigiri nebo jiný „klasický“ druh sushi, je chirashi skvělou volbou. Můžete ho udělat úplně prostě z dvou tří ingrediencí, ale klidně si s ním vyhrajte a dejte do něj vše, co máte rádi od ryb a mořských plodů přes tamago (vaječnou omeletu) nebo tobiko (kaviár z létajících ryb) až po všechny možné druhy zeleniny a ovoce.

Druhy sushi: chirashi a jak na ně

Ingredience:

Předem připravená, sushi octem ochucená a vychlazená sushi rýže. Jediný rozdíl oproti rýži na klasické sushi je ten, že do chirashi ji musíte víc ochutit octem. Na 2 šálky rýže použijte 1 šálek sushi octa.

Ryby a mořské plody. Používejte pouze čerstvé ryby a mořské plody nejvyšší kvality. Využijte vše, co můžete sehnat, nebojte se zkusit i české ryby, které seženete v chlazené formě prakticky po celý rok, nebo od března vyhlížejte čerstvé ryby na farmářských trzích.

  • Sezamová semínka světlá i tmavá.
  • Zelenina syrová nebo nakládaná (tsukemono): salátová okurka, mrkev, ředkev, marinované sójové boby nebo klíčky, lilek, pórek, žampióny, lotosový kořen, cibule, fazolové klíčky, bambusové výhonky.
  • Ovoce: ideálně avokádo nebo mango.
  • Vaječná omeleta (tamago).
  • Houby shiitake.
  • Tobiko (kaviár z létajících ryb) nebo kaviár z lososa nebo vaší oblíbené ryby.
  • Čerstvé bylinky. Například shiso.
  • Vařená křepelčí vejce.
  • Omáčky a dochucovadla. Sójová omáčka na sushi, pasta z wasabi, ponzu (citrusová omáčka nejčastěji smíchaná se sójovou).
  • Umeboši (japonská nakládaná švestka).
  • Mořské řasy nori.

Ingredience přizpůsobte tomu, jaké druhy sushi máte rádi. Jakmile máte uvařenou rýži ochucenou sushi octem a vychladlou, máte dvě možnosti. Můžete přidat trochu rýže do spodní poloviny široké a mělké misky a uspořádat chirashi ingredience úhledně na okraj misky, jako to dělají v restauraci, a promíchat je až před konzumací.

Druhou možností, která je rychlejší a tradičně domácí, je přidat všechny ingredience včetně rýže a dobře promíchat a teprve pak servírovat jednotlivé porce. 

Podáváme se sójovou omáčkou (není nutné) a jíme hůlkami nebo lžící.