3 skoro hlavní ingredience na sushi? Rýže, rozvar a zázvor - jak na ně?

Bez základních ingrediencí to nepůjde, a protože opakování je matka moudrosti, není od věci si říct znova to základní, co je třeba pro skvělý úspěch. Tím jsou hlavní ingredience na sushi, bez kterých se neobejdete. My přinášíme základní recepty. Přidat pak už můžete rybu, zeleninu a  vytvořit jakékoliv sushi dle libosti - maki, uramaki..., ale bez rýže, rozvaru a zázvoru na neutralizaci chuti se neobejdete.

Nakládaný zázvor

nakladany-zazvor-1024x683

• 100 g rýžového octa
• 300 g cukru
• odpovídající množství vody/cca 2 díly vody
zázvor

Postup:

Zázvor oloupeme, nakrájíme na tenké plátky. Vodu, cukr a ocet důkladně rozmícháme a přivedeme k varu, přidáme zázvor, povaříme 20 minut a necháme vychladnout. Zázvor má pak ostrou a výraznou chuť.

Rozvar na rýži

9_ingredienci_ktere_budete_potrebovat_na_sushi_ryzovy_ocet

• 600 ml rýžového octa
• 100 ml SAKE (není nezbytně nutné)
• 200 g soli
• 1 kg cukru
• 1 limetka (pouze šťáva)

Postup:

Na jeden kg uvařené rýže je třeba cca 1 dcl rozvaru (jen přibližné množství - je nutné řídit se vlastní chutí). Není nutné si doma připravovat rozvar z 1 kg cukru, stačí si recept přepočítat na 10 procent, to jest 100 g cukru, 20 g soli, 60 ml octa, 10 ml Sake a pár kapek limetkové šťávy.

Další hlavní ingredience na sushi: sushi rýže

sushi ryze

Postup:

Rýži na sushi je nutné proprat pod tekoucí studenou vodou, dokud nebude voda téměř čirá (ne příliš dlouho, cca 3-4 min).
Na 1 kg rýže přijde 1,1 l vody.
Rýži vaříme pod pokličku nebo použijeme rýžovar. Vaříme, dokud se voda nevypaří, poté ji necháme 10 minut odpočinout a vysypeme do nádoby, kde se smíchá se sushi octem.
Na 1 kg rýže použijeme rozvar ze 70 ml rýžového octa (4 %), 45 g cukru, 20 g soli, plátek limetky nebo citrónu. Nálev zahříváme, dokud se vše nerozpustí.
Hotový rozvar nalijeme rovnoměrně do ještě horké rýže a jemně ho s ní smícháme (nemícháme silou, rýže by ve výsledku neměla být kašovitá).
Pokud je čas, při míchání rýži ochlazujeme vějířem, či jiným vhodným nástrojem.

Tip: Další zajímavosti o zázvoru, i jeho zbarvení, naleznete i v tomto článku.