Teď zřejmě rozvíříme velkou debatu. Obvykle se má totiž za to, že k hovězímu masu pasuje jedině červené víno. No dobře, ale jaké? A nefungoval by steak stejně tak dobře i s jiným (ne)alkoholickým nápojem? Podívejme se na různé druhy pití podrobněji.
Steak a červené víno
Na tom se opravdu shoduje nejvíc lidí: hovězí maso a červené víno fungují společně za všech okolností. Záleží ale na tom, o jaký druh masa jde, jak ho kořeníte a co k němu podáváte. V zásadě jde o to nepřebít chuť steaku chutí drinku.
Pokud jde o opravdu dobrý kus masa (třeba z argentinského hovězího) a nemáte k němu chuťově výrazné omáčky a přílohy, nic nezkazíte chuťově plným červeným typu Cabernet Sauvignon, Bordeaux (Mouton Cadet) nebo silným toskánským červeným. Stejně tak budou pravděpodobně fungovat Malbec z Chile nebo australský Shiraz. Ale doporučuje se i odrůda Pinot Noir pro jeho svěžest a hebkost, ideálně k dietnější verzi steaku. Pak si vyberte…
Steak a bílé (růžové) víno
Zaexperimentujte trochu a zkuste si dát ke steaku suché bílé víno nebo i perlivější růžové. Možná by fungovalo i velmi suché Prosecco, ale raději ke kuřecímu nebo rybímu steaku.
Steak a pivo
Ideálně funguje s T-bone steakem a při uvolněném grilování s přáteli. Doporučujeme ale volit raději ležák těžšího typu, třeba pardubický 19stupňový Porter nebo jantarový ležák od Bernarda. Ale zkusit můžete i zázvorové pivo.
Steak a tvrdý alkohol/koktejly
Bourbon může se steakem fungovat velmi dobře. Dokonce někdo nedá dopustit na variantu s kolou. Taková míchaná Margarita, obzvlášť podávaná před jídlem, může také udělat divy.
Steak a nealko
Nesmíme zapomínat ani na řidiče, abstinenty a děti. Těm podejte ke steaku osvěžující minerálku, ovocnou šťávu nebo nějaký šumivý sladký nápoj. Ale zase pozor, aby pití výraznou chutí nenarušilo harmonii chutí steaku.
Zdroj: Steak & Co., answers/yahoo.com