Rybí steaky: Proč jsou tak oblíbené a tipy, jak si je připravit

Není divu, že jsou rybí steaky tak oblíbené. Prozradíme vám užitečné tipy, se kterými si je snadno připravíte i vy. Ryby jsou plné zdravých tuků, které nás chrání před nemocemi srdce a oběhové soustavy, potlačují záněty šlach a svalů a mají příznivý vliv na stav kloubů. Kromě toho takový tuňák prý chrání i zrak a mořské ryby působí jako prevence před některými typy rakoviny.

Pracujte s masem při pokojové teplotě

Pro nejlepší výsledky nechte rybí maso před přípravou několik chvil při pokojové teplotě. Pokud byste s ním začali pracovat hned po vytažení z lednice, stáhlo by se a nebylo by šťavnaté. Chystáte se grilovat v podvečer? Vytáhněte maso z lednice už po poledni, ideálně tři hodiny před tím, než ho začnete zpracovávat.

Maso dobře opláchněte

Ryby je potřeba před přípravou důkladně opláchnout. Menší ryby nechte v celku, pouze je lehce nařízněte a potřete olejem. Větší ryby můžete připravovat nakrájené na filety, při grilování se vám tak nerozpadnou.

steak-z-lososa

S kořením to nepřehánějte

Rybí maso nevyžaduje složité marinády a výrazné koření, které by jeho chuť naopak potlačilo. Bohatě si vystačíte jen s trochou mořské soli, pepřem a olejem, případně bylinkami. Nejlepší je tymián, estragon nebo petrželka, doplnit je můžete citronovou šťávou.

Marinujte jen krátce

Pokud se rozhodnete rybí steak naložit do marinády z bylinek, nenechávejte v ní maso namočené příliš dlouho. Postačí půl hodina až hodina.

Rybí steaky potřebují odpočinek

Rybí maso potřebuje po přípravě ještě pár minut odpočívat. Díky tomu jím prostoupí teplo a maso zůstane krásně šťavnaté.

Které ryby jsou na steaky nejlepší?

Určitě vás zajímá, ze kterých ryb si připravíte ten nejlahodnější steak. Žebříčku jednoznačně vévodí mečoun, losos a tuňák. Dobré rybí steaky ale budete mít i z takového kanice obrovského nebo exotické mahi-mahi, která svou pevnou konzistencí připomíná drůbeží maso.

losos

Připravte si lehkou večeři a vychutnejte si ty nejlepší rybí steaky. S našimi tipy bude vaření hned jednodušší.

Tip: Přečtěte si sedm tipů, jak vybrat ten správný gril na grilování ryb a jiných druhů masa.