Proč jíst maso v 10 bodech

Dnešní společnost se často dělí na ty, kteří maso milují, na ty, kteří ho pomalu vyčleňují ze svého jídelníčku a na ty, kdo zkrátka nechápou, proč jíst maso. Pojďme si tedy připomenout, proč je pro nás maso důležité a proč ho tak rádi jíme.

10 důvodů, proč jíst maso

Proč jíst maso

1) Maso je velkým zdrojem bílkovin! Dejte jednou za čas přednost kvalitnímu kusu masa před častou konzumací levných uzenin.

2) Má vysoký obsah vitamínu B12, který napomáhá krvetvorbě a je nezbytný pro správnou funkci nervového systému.

3) Dalším benefitem konzumace masa je obsah železa. Velkým zdrojem železa jsou také luštěniny, proto můžete během týdne tyto potraviny střídat a dosáhnout velice pestrého jídelníčku.

4) Maso může mít mnoho podob a to i během redukční diety a zdravého stravování. Vyhněte se tučným částem masa, vybírejte libové maso a zkuste ho pro jednou uvařit na páře.

5) Jezte ryby. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, které snižují riziko srdečních chorob a napomáhají vývoji mozku a očí.

6) Svalová hmota se s masem buduje mnohem snadněji, ačkoliv jsou mezi vrcholovými sportovci i vegetariáni a vegani.

7) Neomezujte se jen na druhy masa, která se u nás jí nejčastěji. Vyzkoušejte například pštrosí maso, které je nejlépe stravitelné.

8) Jak už bylo řečeno, maso má mnoho podob. Není snad člověka, který by odmítnul dobře připravený streak, pokud tedy není vegetarián. Zkuste si z masa vyrobit vlastní domácí paštiku, pomazánku, přidejte ho do polévky, udělejte si domácí burger a nebo ho ugrilujte na špízu společně s čerstvou zeleninou.

9) V dnešní době si můžete maso vybírat a rozhodnout se, jaké a odkud si vezmete k nedělnímu obědu. Překvapte svou návštěvu něčím originálním a společně si pochutnejte.

10) Maso je zkrátka hrozně dobré! Věřte, že existuje mnoho náhražek pro vegetariány, ale žádná z nich se ani neblíží typické chuti a struktuře kvalitního kusu masa. To ale neznamená, že byste do svého jídelníčku tyto potraviny nemohli zařadit. Naopak! Jezte vyváženě, pestře a těšte se z každého sousta.