Velikonoce už klepou na dveře a supermarkety se opět přebarvily především do zelena. V regálech se objevují zajíčci, kuřátka, vajíčka, beránci a vůbec všechno, co si lidé s nejvýznamnějším křesťanským svátkem spojují. Ne všude se ale Velikonoce slaví stejně a každá část světa má svou vlastní kuchyni. Totéž platí i o receptech na Velikonoce.
Tsoureki - Řecko
My děláme na Vánoce spletenou vánočku, Řekové na Velikonoce spletený chléb tsoureki. Toto jídlo je skutečně velmi nedietní, avšak se silnou tradicí, podle níž se doprostřed umisťuje červené vařené vejce.
Ingredience:
- 4 - 5 šálků polohrubé mouky
- po 1/2 šálku medu, másla, mléka
- 3 kapky anýzového oleje
- 2 vejce
- 1 žloutek
- 1 droždí
- 250 ml vlažné vody
- po 1 lžíci čerstvé pomerančové kůry, anýzovky, vanilky a soli
Postup:
- Smícháme rozpuštěné máslo s medem a mlékem. Jakmile směs vychladne, rozdrobíme do ní droždí. Toto pak smícháme s ostatními ingrediencemi a jen dvěmi šálky mouky.
- Necháme 5 minut kynout, a poté přidáme zbytek mouky, který do těsta pořádně zapracujeme. Poté jej umístíme na teplé místo a přikryjeme utěrkou. Cca po 45 minutách by mělo těsto dosáhnout dvojnásobného objemu a to je přesně okamžik, na který čekáme.
- Vytvoříme 3 prameny a spleteme z nich cop. Ten zatočíme, aby vypadal jako věneček a umístíme vařené vejce.
- Již spletené těsto necháme ještě 20 minut odpočívat.
- Pečeme přibližně 30 minut na 180°- 190°C. 10 minut před koncem potřeme povrch vejcem rozšlehaným s vodou a můžeme jej posypat sezamovými semínky.
DOBA PŘÍPRAVY: 45 minut + kynutí
Capirotada - Amerika
Capirotada je latinskoamerické jídlo původem z Mexika. Je to jídlo, které ze všeho nejvíc připomíná asi naši žemlovku, i když silně alternativní.
Ingredience:
- 1 bagetu
- 200 g třtinového cukru
- 75 g mandlí
- 115 g másla
- 3 kávové lžičky Sherry brandy
- 1 celou skořici
- 200 ml smetany ke šlehání
- 115 g čedaru
- 400 ml vody
- sirup a rozinky dle chuti
Postup:
- Bagetu nakrájíme na 30 centimetr tlustých kousků. Každý potřeme zlehka máslem a na pánvi opečeme, dokud nezhnědnou.
- Smícháme skořici a cukr s vodou a začneme za stálého míchání zahřívat. Jakmile směs přivedeme k varu, zmírníme oheň a dalších 15 minut vaříme již bez míchání. Skořici vyndáme a nahradíme ji brandy.
- Vezmeme pekáč (nejlépe čtvercový o straně 20 cm) a vytřeme jej máslem. Poté ho vyložíme opečenou bagetou, kterou posypeme rozinkami, mandlemi, nastrouhaným sýrem a zalijeme sirupem.
- Pečeme asi 30 minut na 180°C. Výsledek by měl mít zlatohnědou barvu.
- Necháme dezert vychladnout a nakrájíme na čtverečky. Servírujeme studený a přelitý smetanou a posypaný zbytky mandlí, rozinek nebo čedaru.
DOBA PŘÍPRAVY: 1 hodina
Hot Cross Buns - Austrálie, Anglie
Jsou to malé bochánky z chlebového těsta s bílým křížkem na povrchu. Původně je tento recept z Anglie, ovšem v Austrálii se stal již za ta léta britské nadvlády tradičním.
Ingredience:
Těsto:
- 450 g pšeničné mouky hladké
- 65 g cukru krupice
- 55 g změklého másla
- 1 lžičku soli
- 8 g sušeného droždí
- po 2/3 lžičky mletého nového koření, skořice a muškátového oříšku
- po 1/3 lžičky mletého hřebíčku, koriandru a zázvoru
- 1 rozkvedlané vejce pokojové teploty
- 180 ml vlažného mléka
- 120 g sušeného ovoce
Kříže:
- 45 g mouky
- 1/2 lžičky moučkového cukru
- 1 - 3 lžíce vody
Glazura:
- cukr krupice a voda v poměru 2:1
Postup:
- Smícháme mouku, koření a máslo a zapracujeme do drobivého těsta.
- Uděláme důlek, do něj nalijeme mléko a vejce a opět zapracujeme.
- Na pomoučeném válu hněteme 5 minut. Poté zapracujeme ovoce.
- Vezmeme velkou mísu, kterou vytřeme tukem a necháme v ní (pod utěrkou) těsto asi hodinu a půl kynout.
- Po nakynutí těsto opět lehce prohněteme a rozdělíme na 12 hrudek.
- Hrudky esteticky upravíme, naklademe na plech, přikryjeme utěrkou a opět necháme kynout, tentokrát však jen půl hodiny.
- Mezitím si uděláme pastu na kříže a na nakynuté hroudy je namalujeme.
- Pečeme 10 minut na 200°C a následně 10 - 15 minut na 160°C.
- Po vytažení z trouby je potřeme glazurou, kterou vytvoříme tak, že na malé plameni smícháme v pánvi vodu s cukrem a za stálého míchání přivedeme k varu. Po rozpuštění cukru okamžitě odstavíme z plotny a použijeme.
DOBA PŘÍPRAVY: 3 hodiny
Domácí velikonoční čokoládová vejce - Afrika
V jižní Africe si na Velikonoce vyrábějí svá vlastní čokoládová vejce! Není to jen oblíbená pochoutka, ale i jistá tradice, jako např. u nás malování kraslic.
Ingredience:
- 300 g 70% čokolády (na 8 vajec)
- polevu na zdobení
- formu na vajíčka
- teploměr
Postup:
- Formu pečlivě utřete papírovou utěrkou od nečistot a vytřete tukem, např. olejem.
- Čokoládu nalámeme na kousky a umístíme do horké lázně. Voda ve spodním kastrůlku by neměla vařit. Jakmile čokoláda dosáhne 45°C, vytáhneme ji a zchladíme na 35°C.
- Začneme nalívat. Do každé formičky cca 1 lžíci a krouživými pohyby rozprostřeme čokoládu do všech záhybů. Poté čistíme okraje např. seškrábnutím nožem. Tento proces opakujme alespoň třikrát, aby nám vznikla optimální vrstva. Nikdy nesmíme zapomenout očisti okraje.
- Necháme 20 minut vrstvičky spojit "hlavou dolů" a očistíme okraje naposledy. Poté formičky převrátíme a necháme v chladnu ztuhnout.
- Nahřejeme si plech, vyndáme poloviny vajíček z formiček a každou přiložíme na pár sekund na rozehřátý plech spojnou stranou. Tato se nataví a vy následně lehkým stiskem poloviny spojíte.
- Slepená vajíčka postavíme do stojánku na vejce nebo do malé skleničky a zdobíme. Nazdobená je necháme opět zatuhnout.
DOBA PŘÍPRAVY: 2 hodiny
Čajové vejce - Asie - není nutně jen na Velikonoce, ale proč ho nezařadit
Ačkoliv v Asii příliš Velikonočních oslav čekat nemůžeme, něco si z nich např. Číňané přece jen vypůjčili. Tato čínská pochoutka se často podává ke kávě a velmi pěkně vypadá. Postup je velice jednoduchý.
Ingredience:
- vejce
- černý čaj
- vodu
- koření (není nutné)
- sezamová sůl
- sójová omáčka
Postup:
- Uvaříme vejce natvrdo (9 minut ve vroucí vodě).
- Do menšího kastrůlku uvařte černý čaj. Můžete do něj přidat i koření podle chuti.
- Těsně před dovařením ho vyndejte, naklepněte na několika místech jemně lžičkou skořápku a ponořte na pár sekund do čaje se sójovou omáčkou.
- Podáváme bez skořápky (na bílku se nám od čaje vytvořilo mramorování) a posypané sezamovou solí.
DOBA PŘÍPRAVY: cca 10 minu