Formy na muffiny a cupcakes? Zvolte ty správné.

Už jste si vybrali recept, suroviny máte připraveny a k dokonalému výsledku chybí už jediné. Vybrat ty správné formy na muffiny. Doporučujeme do této užitečné pomůcky zainvestovat, slibujeme, že se vám to vyplatí. V případě, že ji nemáte a klejete si nad nevydařenými výtvory podobající se spíše plackám či jiným tvarům, přitom toužíte po nadýchaných bocháncích, jak je znáte z výloh cukráren, věřte že forma na muffiny vaši nesnáz vyřeší. Na trhu existuje celá řada velikostí, druhů i materiálů, než si ale povíme, jaké jsou ty nevhodnější pro pečení muffinů, pojďme si udělat malé okénko do historie.

cupcakes-fialova-kyticka

Historické formy aneb v čem pekly naše babičky?

Mezi nejstarší typy forem patří kameninové a hliněné. Mají krásné tvary, nevýhodou však byla dlouhá doba pečení. Navíc se musely důkladně vymazat tukem a vysypat moukou, aby šel výsledný produkt dobře vyklopit. Obtížně se s nimi manipulovalo, protože byly velmi těžké. Z povídání našich babiček také víme, že hliněné formy často praskaly. Nebyly by to ale ony, kdyby si neporadily, a tak formy namáčely do studené vody a vkládaly je do nerozpálené trouby.

Později se objevily keramické a skleněné formy. Ty už byly o něco lehčí, nemusely se vysypávat moukou, stačil pouze tuk. A jak se v nich najednou peklo! Keramika má totiž zvláštní vlastnost, nejdříve teplo absorbuje a poté postupně uvolňuje. Díky tomu je těsto krásně propečené ze všech stran. Hodí se do jakékoliv trouby, jen u těch skleněných se muselo dříve ohlídat, aby nebyly vystaveny velkým výkyvům teplot, protože by mohly prasknout.

Plechové formy naše babičky také pamatují. Vyráběli se z černého nebo pocínovaného plechu, dobře přijímaly teplo, ale také ho rychle vydávaly. Byly proto vhodné spíše do elektrické trouby, neboť v plynové se zahřívaly velmi rychle. Pocínované formy byly naopak lepší do plynových trub, muselo se ale počítat s delší dobou pečení.

Velký průlom znamenaly formy s teflonovým povrchem, jejichž hlavní výhodou je, že jsou nepřilnavé a tak se nemusí vymazávat tukem. To už se dostáváme do moderní doby pečení a nových materiálů, které nám práci v kuchyni maximálně usnaďnují. Pojďme se tedy podívat v jakých typech forem nejlépe upečete dokonalé muffiny.

Formy na muffiny moderní doby

Nejčastěji využívané formy jsou ty s antiadhezním povrchem, tedy nepřilnavé. Použité materiály jako je teflon a nerezová ocel jsou dokonalými pomocníky pro snadné pečení. Těsto se v nich nepřipaluje, rychle se zahřívají po celé své ploše, jsou odolné vůči ohybům a praktické pro ruční mytí. V zásadě se formy na muffiny nedoporučují mýt v myčce na nádobí.

Teflonových forem můžete na trhu najít nespočet. Většinou bývají koncipovány pro 6 nebo 12 muffinů či cupcakes. Naleznete klasické formy na kulaté muffiny, pro ty, kteří rádi experimentují jsou vhodné formy na pečení mini dortíků ve tvaru čtverce nebo formy na cupcakes ve tvaru květin či hvězdiček.

I když mají formy nepřilnavý povrch, je vhodné použít navíc papírové košíčky (seženete je například v dobře zásobených papírnictvích nebo super/hypermarketech). Tyto košíčky jsou pro pečení muffinů či cupcakes absolutním základem. Formy se nemusí vymazávat tukem a poté je složitě vymývat. Jednoduše vložíte košíček do formy, naplníte a po upečení hravě vyndáte. Navíc muffiny servírované v košíčcích vypadají profesionálněji a jsou také jednodušší na manipulaci.

muffiny-s-ovocem-e1511904761294-1024x683-1-1024x683

Silikonové formy na muffiny

Přestože hitem jsou formy s nepřilnavým povrchem, do popředí se dostávají také silikonové formy. Formy jsou odolné vůči žáru až do 240°C i mrazu, můžete je tedy bez obav uložit do ledničky. Dají se dobře ohýbat, a tak se z nich snadno vyklopí například bábovka nebo právě muffin či cupcake. Jejich předností je odolnost, variabilita a hravost. Vyrábí se v různých barevných provedení a v celé škále různých tvarů. Neomezují se pouze na kruhovitý tvar, ale narazit můžete třeba na srdíčka, kytičky nebo všelijak tvarované bábovičky.

cupcakes-ruzove-1024x683